Gyűlnek az aláírások

2021.09.14. 12:05

Furcsa petíció indul: meg akarják változtatni az ország nevét

Az őslakosoknak halálosan elegük van az újszerű elnevezésekből, vissza akarnak térni az ősi nyelv szavaira.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Aláírásgyűjtést indított az egyik új-zélandi párt az ország hivatalos nevének megváltoztatására. A csendes-óceáni szigetország új hivatalos neve a petíció értelmében az őslakos maorik által használt Aotearoa lenne, amelynek leggyakoribb fordítása a hosszú fehér felhő földje. A szónak azonban vitatott a története, a feltételezések szerint eredetileg csak az Északi-szigetre, tehát nem az egész országra használták.

Új-Zélandon sok vállalkozás, minisztérium és kormányzati hivatal már használja az Aotearoa elnevezést, amelyet az útleveleken is feltüntetnek.

Az őslakosok érdekeit képviselő Pati Maori, vagyis Maori Párt társvezetői, Rawiri Waititi és Debbie Ngarewa-Packer emellett azt is szeretnék, ha 2026-ra a települések is visszakapnák maori elnevezésüket.

Rég itt lenne az ideje, hogy a maori nyelvet visszaállítsák az ország első számú és hivatalos nyelvévé. Polinéz ország vagyunk, Aotearoa a nevünk. Elegünk van az ősi nevek elkorcsosításából és semmibevételéből – fogalmazott Rawiri Waititi.

Debbie Ngarewa-Packer továbbá elmondta, hogy az elmúlt évtizedek gyarmati irányvonala az oktatási rendszerben azt eredményezte, hogy a maori nyelv ismerete 90 százalékról 26 százalékra szorult vissza 1910 és 1950 között. Manapság pedig ez az arány csak 20 százalék körül van. A párt társvezetője szerint az ország hivatalos nevének megváltoztatása segítene visszaállítani a nyelv helyzetét.

Az angol és az új-zélandi jelnyelv mellett a maori nyelv 1987 óta az egyik hivatalos nyelv a szigetországban.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!