sikerült

2019.12.22. 18:04

Földet ért a Boeing tesztűrhajója vasárnap Új-Mexikóban

A hadsereg White Sands Rakétakísérleti Telepére érkezett még sötétben, napfelkelte előtt.

This NASA photo shows the Boeing CST-100 Starliner spacecraft as it lands in White Sands, New Mexico, on December 22, 2019. - The spacecraft landed after an abbreviated Orbital Flight Test for the company that still meets several mission objectives for NASA’s Commercial Crew program. The Starliner spacecraft launched on a United Launch Alliance Atlas V rocket at 6:36 a.m. December 20, 2019 from Space Launch Complex 41 at Cape Canaveral Air Force Station in Florida. (Photo by Aubrey GEMIGNANI / NASA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /NASA/AUBREY GEMIGNANI " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Sikeresen földet ért a Boeing Starliner tesztűrhajója az új-mexikói sivatagban – közölte az amerikai űrhajózásai hivatal (NASA) vasárnap.

A tesztűrhajó a hadsereg White Sands Rakétakísérleti Telepére érkezett még sötétben, napfelkelte előtt. Mind a három fő ejtőernyő kinyílt, a légzsákok is felfúvódtak az úrjármű körül, hogy csillapítsák a földet érés erejét. Így ért véget két nap alatt az egy hétnél hosszabbra tervezett repülés, miután a Starlinernek nem sikerült a tervezett pályára állnia.

„Gratulálunk, Starliner”

- üdvözölte a repülésirányító, aki sikeresnek nevezte a leszállást.

A Boeing CST-100 Starliner tesztűrhajó parancsnoki székében egy Rosie the Rocketer (Rosie, a rakétaszakértő) nevű bábu ült, vele együtt visszajutottak a karácsonyi ajándékok, a ruhák és az élelmiszer, amit az ISS-re kellett volna szállítani.

A Starliner az első olyan, űrhajósok szállítására szolgáló jármű, amelyet arra terveztek, hogy az űrutazás után a Földön landoljon.

Az első, már űrhajósokat szállító Starliner-útra kijelölt asztronauták – ketten a NASA, egy a Boeing munkatársa – is ott voltak az űrhajót fogadók között.

A Starlinert sikeresen indították el pénteken személyzet nélkül Floridából, de az egyik hajtómű időzítési hibája miatt nem tudott arra a pályára állni, amelyen az űrállomásra jutott volna.

Amikor észlelték a problémát, a földi központ szakemberei megpróbálták átvenni az irányítást. A jelek azonban késve érkeztek és nem sikerült időben átvenni az irányítást, hogy a Starlinert az ISS felé tartó pályára állítsák – közölte pénteken Jim Bridestine, a NASA igazgatója.

Az űrhajó annyi üzemanyagot használt fel a pályára való visszatérés közben, hogy nem maradt neki elég az ISS-ig.

A misszió majdnem 50 órán át tartott, eközben az űrhajó 33-szor kerülte meg a Földet.

A NASA és a Boeing vezetői szombaton közölték, hogy vizsgálják a kudarc okait.

A Boeing űrjárművét azért tervezték, hogy az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) asztronautáit a jövőben az ISS-re szállítsa.

Amennyiben a Boeingnek meg kell ismételnie a tesztrepülést, az jelentősen késleltetheti a NASA menetrendjét és többletköltséget igényelne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!