farkas az űrben

2018.03.21. 22:31

Föld körüli pályára állt a labdarúgó-világbajnokság labdája

Sikeresen Föld körüli pályára állt a szerdán felbocsátott, a Nemzetközi Űrállomásra tartó Szojuz MSZ-08 űrhajó háromfős legénységével és különleges rakományával.

Bajkonur, 2018. március 21. A Szojuz MSz-08 orosz űrhajó fellövését dokumentálják fotósok a kazahsztáni Bajkonur orosz űrközpontban 2018. március 21-én. Az űrhajó fedélzetén Andrew Feustel és Richard Arnold, a NASA amerikai asztronautái, valamint Oleg Artemjev, a Roszkozmosz orosz űrügynökség űrhajósa indul útnak a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra az 55-ös expedíció keretében.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Dmitrij Loveckij

Sikeresen Föld körüli pályára állt a szerdán felbocsátott, a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tartó Szojuz MSZ-08 űrhajó háromfős legénységével és különleges rakományával, az Oroszországban június 14. és július 15. között rendezendő 2018-as labdarúgó-világbajnokság hivatalos labdájával – közölte szerdán a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal.

Az űrhajót a kazahsztáni Bajkonurból indították aznap este egy Szojuz-FG típusú hordozórakétával.

Az MSZ-08 fedélzetén három űrhajós, az orosz Oleg Artyomjev, illetve két amerikai, Drew Feustel és Ricky Arnold tart a Nemzetközi Űrállomásra, amelyhez a tervek szerint két nap múlva, vagyis március 23-án fognak csatlakozni űrjárművükkel.

Artyomjev már másodszor látogat az ISS-re, míg amerikai kollégái közül Feustel harmadik, Arnold pedig szintén második alkalommal.

Az űrhajósok magukkal vitték az Oroszországban június 14. és július 15. között rendezendő 2018-as labdarúgó-világbajnokság Zabivaka nevű kabala figuráját is. Az MSZ-08 fedélzetén röviddel a startot követően készült videón látható volt, ahogy a farkast ábrázoló plüssállat a súlytalanság állapotában lebeg.

Artyomjev még az indulás előtt bejelentette: „Azt a labdát visszük magunkkal, amelyet az első mérkőzésen fognak használni”. A labdát egyik kollégája, Anton Skaplerov űrhajós hozza vissza a Földre májusban.

Borítókép: A Szojuz MSz-08 orosz űrhajó fellövését dokumentálják fotósok a kazahsztáni Bajkonur orosz űrközpontban

Forrás: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!