háborús maradványok

2021.01.29. 18:00

Fenyegetik a környezetet a lengyel partoknál a német hajóroncsok

Súlyos fenyegetést jelentenek a helyi környezetre a Lengyelország partjainál lévő második világháborús német hajóroncsok a bennük lévő veszélyes anyagok miatt.

Gdynia, Poland 24th, June 2015 Pictured: Torpedownia - German nazi building of the torpedoes research centre, built on Polish terriery during the Second World War. Torpedownia was a torpedo assembly hall with devices for test shooting, built at the bottom of the basin, just a few hundred meters from the shore. (Photo by Michal Fludra/NurPhoto)

Forrás: AFP/NurPhoto

Fotó: Michal Fludra

A Baltikum tengeri ökoszisztémáinak megóvásával foglalkozó Fundacja Mare nevű lengyel szervezet szerint legkevesebb száz olyan hajóroncs van a térségben, amely a természeti környezetre súlyos fenyegetést jelentő, hatalmas mennyiségű üzemanyagot tartalmaz.

Az egyik ilyen hajó

az 1945-ben elsüllyedt Franken, roncsai nagyjából 2700 tonna olajat rejtenek a vízi jármű saját üzemanyagán felül.

A hajó tartályainak többsége valószínűleg sértetlen, ám ha kiemelés közben megsérülnek, akkor több száz tonna olaj szennyezheti be a vizet és a partokat a Gdanski-öböl közelében.

– A német szövetségi kormány tisztában van az ökológiai szennyezés problémájával – nyilatkozta a PAP lengyel hírügynökségnek a német külügyminisztérium egyik szóvivője. Hozzátette ugyanakkor, hogy

az olyan veszélyes anyagok, mint például a nehézolaj hajóroncsokból történő eltávolítására még nincs kipróbált és jól működő módszer.

A kiemelésükre irányuló erőfeszítések „a veszélyes anyagok hirtelen kiáramlásának kockázatát hordozzák magukban” – jegyezte meg a szóvivő. Jelenleg nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoportok vizsgálják, hogy miként lehetne eltávolítani ezeket az anyagokat a Balti-tengerből jelentős környezeti károkozás nélkül. Egy másik német hajó,

a Puck-öbölben fekvő Stuttgart üzemanyaga 1999 óta szivárog.

Egy 2015-ös felmérés szerint a roncs körüli szennyezett terület ötszörösére nőtt a szivárgás felfedezése óta, több százezer négyzetmétert érintő ökológiai katasztrófát okozva.

Borítókép: Balti-tengeri tájkép a Gdanski öbölben /Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!