mitikus helyszín

2018.10.28. 07:07

Feltárták az egyik legnagyobb egyiptomi fáraó szentélyét

Mások mellett II. Ramszesz is itt fiatalodott meg.

Fragment of the funerary wall belonging to the dignitary PTAHMOSE, under the reign of Ramesses II (1290-1224 BC). Egyptian collection Museo Archeologico Nazionale, Florence

A Kairó északkeleti részén fekvő Matarija negyedben befejezték II. Ramszesz egy éve megtalált szentélyének a feltárását. A szenthelyet ünnepi szertartások idején használhatták – közölte az egyiptomi régészeti múzeum.

A feltárás során szkarabeuszokra, amulettekre, agyagedényekre és hieroglifákkal díszített márványtömbökre bukkantak.

Az al-Ahram egyiptomi napilap honlapja szerint a felfedezés azért fontos, mert az újbirodalom egyik páratlan szentélye, amelyet a szed, egy ókori egyiptomi ünnep idején használtak nemcsak II. Ramszesz uralkodása, hanem XIX. és a XX. dinasztia idején. A szed-ünnepet a már régóta trónon lévő fáraó szimbolikus megfiatalítására tartották.

A több mint háromezer éve, Kr.e. 1279 és 1213 között uralkodó II. Ramszesz fáraó a XIX. dinasztia harmadik uralkodója volt. Számos katonai hadjáratot vezetett kiterjesztve az egyiptomi birodalom határait Núbiára és a mai Szíriára. Uralma az egyiptomi civilizáció egyik tetőpontját jelentette.

Az egyiptomi kormány reméli, hogy az új régészeti feltárások elősegítik a 2011-es politikai válság és felkelés miatt visszaesett idegenforgalom felpezsdülését.

Borítókép: Jellegzetes egyiptomi dombormű részlete II. Ramszesz uralkodásának idejéből

ALFREDO DAGLI ORTI /AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!