átok ül a tárgyakon?

2018.07.27. 21:05

Fél évszázad múltán küldték vissza a lopott ókori mozaikdarabokat

A paestumi múzeum igazgatója, a német Gabriel Zuchtriegel értékelte a gesztust, de elmondta, hogy az efféle rongálásokból keletkezett kárt nem lehet jóvátenni.

Csak 50 év elteltével küldött vissza Olaszországba egy bűntudat gyötörte amerikai turista Paestum romvárosból ellopott mozaikdarabokat.

A dél-olaszországi régészeti lelőhely pénteken jelentette be, hogy egy Washington állambeli amerikai férfi bocsánatkérő levél kíséretében visszaszolgáltatott egy zacskó mozaikkövecskét, amelyet az 1970-es évek elején vitt magával a szokatlan épségben fennmaradt két és félezer éves görög templomairól híres romvárosból.

A bűnbánó turista bocsánatot kért hajdani „szörnyű” viselkedéséért. Mint írta, látott a tévében egy filmet a Nápolytól mintegy 100 kilométerre délkeletre fekvő ókori romvárosról, és ez késztette arra, hogy előkeresse és visszaküldje a köveket, amelyeket „tudatlanságában” vitt magával.

A paestumi múzeum igazgatója, a német Gabriel Zuchtriegel értékelte a gesztust, de elmondta, hogy az efféle rongálásokból keletkezett kárt nem lehet jóvátenni, „az eredeti helyéről eltulajdonított tárgy elveszíti tudományos értéke 90 százalékát”. Jelen esetében például nem tudni, pontosan honnan vitték el a mozaikdarabokat, így azokat nem is lehet visszahelyezni a helyükre.

Két hónapja egy másik amerikai turista, egy bizonyos Bob Martin juttatott el a paestumi régészeti múzeumnak egy elefántcsont-szobrocskát, amelyet a közeli régészeti lelőhelyen talált.

Az utóbbi években megszaporodott az olaszországi romvárosokból ellopott régiségek visszaadása, a dpa német hírügynökség szerint azért, mert elterjedt, hogy a lopott tárgyakon átok ül.

Borítókép: Paestum romvárosában látható freskótöredék / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!