vérszomjas teremtmény

2017.10.20. 14:17

Ez az aligátor cápát eszik (videó)

Eddig Georgia szárazföldi területein találkoztak hasonló jelenséggel, az új kutatásban azonban Georgia és Florida parti részein is találtak cápaevő hüllőket.

Úgy tűnik, a hüllők jóval gyakrabban ejtenek el cápákat, mint eddig hittük. James Nifong, a Kansasi Állami Egyetem munkatársának és Russell Lowers, a Kennedy Űrközpont biológusának új tanulmánya szerint az Atlanti-óceán és a Mexikói-öböl partjainál élő mississippi aligátorok (Alligator mississippiensis) gyakran ejtenek el kisebb cápákat és rájákat – számol be a Kansasi Állami Egyetem oldala.

Korábban nem figyeltek meg ilyen széleskörű interakciót az aligátorok és cápák között.

Az új vizsgálatot megelőzően ritkán dokumentálták az aligátorok efféle viselkedését. Eddig Georgia szárazföldi területein találkoztak hasonló jelenséggel, az új kutatásban azonban Georgia és Florida parti részein is találtak cápaevő hüllőket – írja a National Geographic.

A tengervíz és az édesvíz teremtette körülmények sokban különböznek, bizonyos ráják és cápák azonban időnként felúsznak a folyókon, ahogy néha az aligátorok is megfordulnak a tengeri környezetben. Bár a hüllők főként halakkal, rákokkal, csigákkal és kisebb emlősökkel táplálkoznak, opportunista ragadozók lévén bármit elejtenek, amit csak tudnak – így a kisebb cápákat is.

Nifong úgy véli, a felfedezés kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy mennyire fontosak a cápák és ráják az aligátorok számára, illetve, hogy mennyiben fenyegeti a cápák populációját a hüllők.

A vizsgálat során a szakemberek több mint 500 élő mississippi aligátor gyomrának tartalmát elemezték. A kutatók nyomkövetőt is tettek az állatokra, így derült ki, hogy a ragadozók megfordulnak a tenger és az édesvíz között. Az aligátorok gyakori vendégek a torkolatoknál, ahol a fiatal cápák is élnek.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!