ritka végzet

2020.06.26. 21:15

Először adtak egyetemi diplomát nindzsa szakon Japánban

Micuhasi Genicsi a mesterképzésen két éven át tanulta a harcművészeteket és a feudális árnyharcosokhoz kapcsolódó más hagyományokat a Japán középső részén lévő Mie Egyetemen, abban a régióban, amelyet a nindzsák hazájának tartanak.

Forrás: Shutterstock

Történelmi dokumentumokat tanulmányozott, hogy a nindzsa életmódot is elsajátítsa.

„Olvastam, hogy a nindzsák délelőttönként a földeken dolgoztak, délután a harcművészetet gyakorolták” – mondta el az AFP-nek a férfi, aki ezért zöldségeket termesztett és szorgalmasan dolgozott küzdősporttechnikáján, miközben az egyetemen tanult.

„Úgy gondoltam, így élhetem át, milyen az igazi nindzsa” – magyarázta.

Noha a feudális kor harcosait lopakodó, titokzatos, feketébe öltözött gyilkosokként ismerik, „átfogó túlélési ismereteik” is voltak.

Micuhasi kitanulta a kungfut és a sorindzsi kempo nevű japán harcművészetet. Saját dódzsójában, vagyis harcművészeti edzőtermében tanít nindzsa technikákat, eközben vezeti fogadóját is.

A Mie Egyetemen 2017-ben alapították a világ első nindzsatudományi központját, a képzést a következő évben indították.

„Évente nagyjából hárman iratkoznak be, azt hiszem, van rá kereslet. Sokan érdeklődnek külföldről is, de egyet el kell mondanom: a kurzuson a nindzsa életet tanulmányozzuk, nem nindzsává képzünk” – mondta Jamada Judzsi, a japán történelem professzora.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!