aukció

2020.08.29. 16:29

Elárverezik Abraham Lincoln egy vérfoltos táviratba csomagolt hajtincsét

A végső ár akár 75 ezer dollárra (22,3 millió forintra) is rúghat.

Image of President Lincoln taken on the balcony at the White House. Lincoln was the 16th president of the United States, serving from March 1861 until his assassination in April 1865.

Forrás: AFP

Fotó: Photo12 via AFP

Elárverezik Abraham Lincoln egy vérpecsétes táviratba csomagolt hajtincsét egy New Hampshire-i árverésen szeptemberben.

A bostoni székhelyű RR Auctions aukciósház már megnyitotta a szeptember 12-i élő árverés előtti licitálást. A legalacsonyabb árat 10 ezer dollárban (2,9 millió forintban) állapították meg, de Mike Graff szóvivő elmondása szerint a végső ár akár 75 ezer dollárra (22,3 millió forintra) is rúghat.

A mintegy öt centiméteres tömör tincset Lincoln holttestének vizsgálatakor vágták le, miután a 16. amerikai elnököt John Wilkes Booth lelőtte 1865. április 14-én a washingtoni Ford Színházban.

A hajtincset a Lincoln testének halottszemléjén jelen lévő orvos, Lyman Beecher Todd – az elnök özvegyének unokatestvére – csavarta abba a sürgönybe, melyet előző este 11 órakor kapott asszisztensétől.

A távirat alatt olvasható a Todd fia által írt magyarázat: „A fenti telegram néhány perccel azután érkezett Washingtonba, hogy Abraham Lincolt lelőtték. Másnap a halottszemlén, amikor egy hajtincset levágtak az elnök bal halántékának közeléből, azt Dr. Toddnak adták. Ő nem találva más papírt a zsebében, a tincset, melyet vér vagy agyi folyadék szennyezett, ebbe a táviratba tekerte és ráírta ceruzával: A. Lincoln haja”.

Az RR Auction kezeskedik a tincs és a papír eredetiségéért, amit részben Todd fia, James egy 1945-ben írt levelére alapoz. A levél szerint a tincs „azóta végig a családunk tulajdonában volt”. Az aukciósház közlése szerint 1999-ben adták el.

Történészek szerint történelmi jelentőségű ereklyéről van szól, mivel megcáfolja azt az összeesküvés-elméletet, mely szerint Edwin Stanton akkori hadügyminiszter akarta megöletni Lincolt személyes és politikai ellentéteik miatt.

Akkoriban néhányan azt állították, hogy Stanton elrendelte a katonai kommunikációs csatornák megszakítását, hogy a merénylő könnyen elmenekülhessen. A táviraton szereplő pecsétből azonban látható, hogy valójában működtek a katonai vonalak Lincoln megölésének éjszakáján.

A távirat cáfolja a Lincoln megölését övező téves információkat és összeesküvés-elméleteket – mondta Graff.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!