régészeti kincs

2020.11.21. 10:05

Egy 10. századi, román stílusú fürdő maradványait tárták fel Kínában

A csaknem 400 négyzetméteren elterülő komplexum egy kutakkal szegélyezett, téglából emelt főépületből, a keleti oldalon álló vályog szerkezetből, valamint a kemence számára kialakított területből állt.

Forrás: Shutterstock

Egy 10. században épült román stílusú közfürdő romjait tárták fel a régészek az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen.

A főépület föld alatti része biztosította a hőt a felszínen kialakított fürdő számára.

Vej Csien, a pekingi Zsenmin Egyetem professzora, az ásatás vezetője szerint

a fürdő a korai Tang-dinasztia (618-907) idején épült ókori város, Tangcsaotun része volt.

A szakember szerint a nagy valószínűséggel közfürdőként használt építmény hatalmas és lenyűgöző volt, hosszú időn át használták és számos felújításon átesett.

„Az ókori várost az eurázsiai sztyeppe ölelte körbe, ahol a nyarak forrók és szelesek, a telek hidegek és fagyosak voltak, ezért érthető, hogy egy közfürdőt építettek egy ilyen éghajlaton. A komplexumot nem csupán a helyiek, hanem az utazók is használhatták” – jegyezte meg Vej.

A romokon a román stílus, míg a területen talált kisebb tárgyi leleteken, köztük agyagedényeken és faldíszítéseken a Csungjüan régió és a helyi kultúrák jegyei köszönnek vissza.

A régészek szerint a területen immár három éve folynak ásatási munkák.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!