ritkaság

2021.02.20. 07:02

Eddig ismeretlen rákfajokat fedeztek fel Ausztrália talajvízrendszerében

Az élőlények többségének testhossza 0,3-10 milliméter között mozog, a csúcsragadozó pedig egy 20 milliméteres testhosszt is elérő garnélaféle.

Close-up shot of alive swimming pacific white shrimp (P. vannamei) in the black background

Forrás: Shutterstock

Fotó: Mati Nitibhon

Eddig ismeretlen rákfajokat fedeztek fel a kutatók az észak-ausztráliai talajvízrendszerben.

Az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) és a Charles Darwin Egyetem (CDU) szakemberei 2019 augusztusa és októbere között gyűjtöttek be mintákat a Beetaloo medence 28 pontjáról. A kedden közölt eredmények szerint a szakemberek gazdag állatvilágra bukkantak a felszín alatt.

Az élőlények többségének testhossza 0,3-10 milliméter között mozog, a legnagyobb állat, amely a vizsgált föld alatti világ csúcsragadozójának tűnik, egy akár 20 milliméteres testhosszt is elérő garnélaféle.

Az eredmények megerősítik, hogy az ausztráliai Északi terület víztartó rétegei sokszínű tengeri élővilágnak adnak otthont, amelyet garnélarákok, bolharákok, kagylósrákok és evezőlábú rákok uralnak.

„Ez egy rendkívül izgalmas felfedezés, mivel ezeknek a rákféléknek egy része eddig ismeretlen volt a tudomány számára, és nem sok olyan hely maradt mára a világon, ahol egy sor új állatfajjal találkozhat az ember egyetlen területen” – jegyezte meg Jenny Davis, az egyetem kutatója egy sajtóközleményben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!