Rendkívüli szárazság

2021.07.30. 09:03

Drámaian alacsony a utahi Nagy-sóstó vízszintje

A rendkívüli szárazság miatt riasztóan alacsony lett a Utah állambeli Nagy-sóstó déli részén a vízszint. A mérések kezdete, 1847 óta a mostani a legalacsonyabb vízállás.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A sekély vizű Nagy-sóstó az Egyesült Államok nyugati részén, a Wasatch-hegységtől nyugatra, Salt Lake City közelében fekszik.

Az amerikai földtani intézet közölte, hogy a vízszint 2,5 centivel az eddigi, 1963-as rekord alá süllyedt. A szakértők szerint azonnali beavatkozásra van szükség a csökkenés megállítására.

„Bár a Nagy-sóstó vízszintje már egy ideje fokozatosan csökken, a jelenlegi aszály felgyorsította ezt a folyamatot, és a vízszint elérte ezt az új történelmi mélypontot”

– mondta Brian Steed, a utah-i Természeti Erőforrások Minisztériumának ügyvezető igazgatója. Hozzátette: meg kell találni a módját, hogy Utah növekedése és a tó egészségének megőrzése között egyensúlyt teremtsenek.

A szakemberek előrejelzése szerint

a következő hónapokban akár még egy méternyit csökkenhet a vízszint. Az új történelmi mélypontot őszre prognosztizálják.

Mivel télen nem esett elég hó, a tavaszi hóolvadáskor a megszokott 0,60-1 méteres vízszintemelkedés helyett mindössze 15 centiméternyivel nőtt a vízmagasság a tóban. Emellett a tavat tápláló 122 pataknak is kisebb a szokásosnál a vízhozama.

A vízszintcsökkenés, amely a szakértők szerint egyértelműen az ember okozta éghajlatváltozással függ össze, messzemenő következményekkel járhat.

Élőhelyek elvesztéséhez, a levegő portartalmának növekedéséhez, a levegőminőség romlásához, a sótartalom növekedéséhez vezethet – nyilatkozta Candice Hasenyager, a utah-i vízügyi hivatal igazgatóhelyettese. A szakember a folyamatot „riasztónak” nevezte – olvasható a phys.org tudományos portálon.

Borítóképünkön a utahi Nagy-sóstó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!