lőttek rá

2017.11.22. 15:21

Drámai felvételt hozott nyilvánosságra az ENSZ egy észak-koreai katona szökéséről (videó)

A határőrök üldözőbe vették és meglőtték a dezertőrt, de közben átlépték az elválasztó vonalat, megsértve ezzel az 1950-53-as koreai háborút lezáró fegyverszüneti egyezményt.

This screengrab made from video footage released by the United Nations Command on November 22, 2017 shows a North Korea defector running out from a vehicle at the Joint Security Area of the Demilitarized Zone (DMZ). Dramatic footage of a North Korean soldier's defection released on November 22 showed him racing across the border under fire from former comrades, and then being hauled to safety by South Korean troops. The defector, who ran across the border at the Panmunjom truce village on November 13, was shot at least four times and has been recovering in a South Korean hospital. / AFP PHOTO / UNITED NATIONS COMMAND / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / UNITED NATIONS COMMAND (UNC)" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Az incidens még november 13-án történt, de a róla készült felvételt csak most hozta nyilvánosságra szöuli sajtótájékoztatóján a koreai fegyverszünet betartását ellenőrző, amerikai vezetésű ENSZ-parancsnokság (UNC) illetékese. A felvételen látszik, amint a menekülő észak-koreai katonát üldöző határőrök egyike pár másodpercre átlépi a két országot elválasztó demarkációs vonalat.

Chad Carrol szerint szerdán tájékoztatták Észak-Koreát a fegyverszüneti egyezmény megsértéséről.

„A speciális nyomozócsoport legfőbb megállapításai, hogy az észak-koreai néphadsereg megsértette a fegyverszüneti egyezményt egyrészt azáltal, hogy átlőtt, másrészt, hogy ideiglenesen át is lépett a demarkációs vonalon”

- mondta Chad Carroll.

Az esetről készült majdnem hétperces felvételen egy katonai jármű nagy sebességgel közelített a határ dél-koreai oldala felé, elhaladt az ellenőrzőpontok mellett, mígnem beragadt egy árokban. A katona kiszáll belőle, és gyalog menekült tovább. A járműhöz érkező észak-koreai katonák tüzet nyitottak rá, és egyikük ekkor átlépte a demarkációs vonalat. A videón nem látszik, amikor lövések érik a menekülő katonát, csak az, amikor egy betonfal mellett, az avarban fekszik mozdulatlanul, majd a dél-koreai katonák viszik el biztonságos helyre.

Az orvosok két műtétet hajtottak végre a 24 éves férfin, akit legalább négy találat ért és rengeteg vért vesztett, mire válságos állapotba egy amerikai katonai helikopterrel beszállították a Szöultól délre található Szuvon egyik kórházába.

Az intézmény közleménye szerint a férfi kómában volt, de már magához tért, és rögtön érdeklődött, hogy hol van. Az orvosok szerint fel fog épülni, de mivel rosszabbodhat az állapota a sebesülés következtében fellépő fertőzés miatt, ezért az intenzív osztályon ápolják. A katona emellett tüdőgyulladásban, májfertőzésben, bélférgek és paraziták okozta súlyos bélfertőzésben is szenved, és feltehetően depressziós, ami nehezíti a felépülését. Orvosok szerint a bélférgek jelenléte arra utalhat, hogy a katona a helybéli parasztoktól lopott, mosatlan zöldségekkel táplálkozott, ami sokat elárul az észak-koreai hadseregben uralkodó egészségügyi állapotokról

Az orvosok szerint a férfi saját akaratából hagyta el Észak-Koreát. Noha a beszéd nehezére esik, együttműködik.

Évente átlagosan több mint ezer észak-koreai szökik át Dél-Koreába, többségük Kínán keresztül, és ritkán fordul elő, hogy valaki az erősen védett a demarkációs vonalon át próbál átszökni.

Borítókép: Pillanatkép az ENSZ által közzétett videóból

AFP PHOTO / UNITED NATIONS COMMAND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!