érdekes ötlet

2018.03.08. 14:30

Drágábban adnak egy újságot a férfiaknak nőnap alkalmából 

Azért annyira mélyen nem kell a zsebbe nyúlniuk a másik nem képviselőinek sem.

A nők és férfiak közötti fizetési egyenlőtlenség elleni tiltakozásul 25 százalékkal drágábban árusítják csütörtökön a Libération című francia napilapot a férfiaknak, mint a nőknek a nemzetközi nőnap alkalmából.

A baloldali újság kivételesen két különböző címlappal jelent meg, s a vásárlók a nemük szerinti változatot kapják az újságárusoknál. A férfiaknak járóra az van írva, hogy „férfiaknak 2,50 euróért”, míg a női változatra az a felirat került, hogy „nőnek 2 euróért, normál áron”.

Szerkesztőségi írásában a lap kiemelte, hogy „a törvényi szabályozás ellenére a nők fizetése még mindig 25 százalékkal elmarad a férfiakétól Franciaországban. Ennek az igazságtalanságnak az egyértelműsítésére a Libération úgy döntött, hogy egy napra a vásárlási árban is alkalmazza ezt a különbséget”.

A megemelt árból befolyó összeget az egyenlőtlenség ellen küzdő szervezeteknek ajánlotta fel a lap.

A nők és férfiak közötti egyenlőtlenség és a nők elleni erőszak elleni kampány szerepel a nemzetközi nőnapon valamennyi lap címlapján, a rádiók és a televíziók is vezető helyen foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel.

Edouard Philippe miniszterelnök ígéretet tett, hogy a fizetési egyenlőség „lehető leggyorsabb” elérése a kormány kitűzött célja „szép jogászkodó nyilatkozatok helyett”.

A kormány elképzelése szerint az ötvennél több munkavállalót foglalkoztató vállalatoknak 2022-től pénzbüntetést kell fizetniük, amennyiben nem tudják igazolni a férfiak és nők fizetésbeli megkülönböztetését.

A szakszervezetek, valamint a nemek közötti egyenlőségért küzdő egyesületek több nagyvárosban is tüntetést hirdetnek csütörtök délután 15 óra 40 perctől. Párizsban a Köztársaság téren tartanak nagygyűlést „abban az időpontban, amelytől kezdve a nők szimbolikusan ingyen dolgoznak mindennap”. A résztvevők fehér szalagot viselnek, amely a nők elleni erőszak jelképévé vált Franciaországban, amióta a pénteki César-díjkiosztó gálán mind az 1700 vendég viselte. A francia színésznők által indított kezdeményezés célja – az Egyesült Államokban a Harvey Weinstein amerikai filmmogul körül kirobbant zaklatási botrányt követően létrejött Time's Up mozgalom mintájára – anyagilag támogatni a nemi erőszak áldozatait abban, hogy megfelelő jogsegélyt kapjanak.

Az „egyenlő értékű munkáért egyenlő fizetést” elve 45 éve szerepel a francia jogban, hivatalos adatok szerint azonban ugyanabban a munkakörben egy azonos korú nő és férfi között legalább 9 százalékos a díjazásbeli megkülönböztetés, s általánosságban a nemek közötti fizetési egyenlőtlenség meghaladja a 25 százalékot, miután a részidős állások többségét nők töltik be.

Borítókép: Pexels

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!