elismerés

2020.08.31. 16:17

Bátorságáért tüntettek ki egy közel-keleti katonai akcióban résztvevő kutyát

A Dickin-medál az állatok számára adható legmagasabb rangú brit katonai kitüntetés.

Arms and Explosives Search Dog 'Treo' and his handler Sergeant Dave Heyhoe pose with the PDSA (Peoples Dispensary for Sick Animals) Dickin Medal, the animal equivalent of a Victoria Cross, before the official presentation ceremony at the Imperial War Museum, in London, on February 24, 2010. Nine-year-old black Labrador Treo and his handler Sergeant Dave Heyhoe will be presented with the Dickin Medal for his life-saving skills sniffing out roadside bombs in Afghanistan in a special ceremony organised by the PDSA at the Imperial War Museum on Wednesday. AFP PHOTO/Carl Court (Photo by CARL COURT / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Bátorságáért Dickin-medállal tüntettek ki egy tavalyi közel-keleti brit katonai akcióban résztvevő kutyát. A hároméves belga juhászkutya, Kuno a művelet során mindkét hátsó lábán megsebesült – számolt be róla a BBC hírportálja.

A malinois egyik lábának egy részét a sebesülés okozta fertőzés miatt amputálni kellett, ezért művégtagot kapott, de felgyógyulása óta már futni és ugrani is képes.

„Kuno nélkül ez a harci művelet nagyon nehéz lett volna, nyilvánvaló, hogy brit katonák életét mentette meg azon a napon” – méltatta a hős kutyát Ben Wallace brit védelmi miniszter.

A Dickin-medál az állatok számára adható legmagasabb rangú brit katonai kitüntetés, amit 1943-ban a beteg állatokról gondoskodó szervezet (PDSA) alapítója, Maria Dickin hozott létre.

Korábban 34 kutyát, 32 postagalambot, négy lovat és egy macskát tüntetek ki az éremmel.

Borítókép: egy korábban kitüntetett hős kutya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!