gyarapodnak

2019.07.31. 07:42

Bangladesben is nő a tigrisek száma, de túl kevés a hím

A kihalás szélére került populáció megmentése céljából a kormány megnövelte a szundarbani védett terület nagyságát.

Forrás: Shutterstock

India után Banglades is bejelentette, hogy növekszik a területén élő tigrisek száma, de Bangladesben aggasztóan kevésnek találják a hím állatok arányát.

A legutóbbi felmérés során 114 nagymacskát számoltak össze Bangladesben, nyolccal többet, mint a négy évvel korábbi tigrisszámláláskor, ami a vadorzók elleni erélyesebb fellépésnek köszönhető.

2004-ben még 440-re becsülték az ország délnyugati részén fekvő szundarbani mangroveerdőben élő tigrisek számát, ehhez képest 2015-re kevesebb mint a negyedére, 106-ra csökkent a nagymacskák száma.

A kihalás szélére került populáció megmentése céljából a kormány megnövelte a szundarbani védett terület nagyságát és különleges alakulatot állított fel a vadorzók ellen.

Noha az intézkedések eredményeként emelkedésnek indult a tigrisek száma Bangladesben, a hatóságokat aggasztja, hogy felborult az ivari arány, egy-egy hím állatra öt nőstény jut, miközben a normális a három lenne.

Ennek fő oka az lehet, hogy a hímek agresszívabbak, nagyobb területeket járnak be, ezért jobban ki vannak téve a vadorzók jelentette veszélynek.

Banglades és 12 másik ország 2010-ben Oroszországban vállalta, hogy 2022-ig megkétszerezi a területén élő tigrisek számát. India hétfőn jelentette be, hogy négy évvel a határidő előtt elérte a célt, az országban már majdnem 3000 tigris él vadon, több mint a duplája a másfél évtizeddel ezelőttinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!