évmilliárdos emlékek

2018.11.20. 17:20

Az élet nyomait keresi a NASA egy marsi kráterben

2020-as Mars-misszió landolási területét öt év keresés és 60 jelölt helyszín után választották ki.

Forrás: Shutterstock

A NASA munkatársai elmondták, a helyszín geológiai szempontból nagyon érdekes, de az itteni landolás a számos szikla és törmelék miatt hatalmas kihívást jelent. A kráter a marsi egyenlítőtől északra lévő hatalmas becsapódási medence nyugati peremén található.

„A Jezero-kráterben lévő landolási terep geológiailag gazdag terület, 3,6 milliárd évvel ezelőtt kialakult formákkal. Valószínűleg a bolygófejlődés és az asztrobiológia több fontos kérdését segít megválaszolni a terület. Az, hogy mintákat szerzünk erről a különleges helyszínről, forradalmasíthatja a Marsról alkotott elképzeléseinket arról is, hogy mennyire képes a bolygó befogadni az életet” – mondta Thomas Zurbuchen, a NASA munkatársa.

A 45 kilométeres kráter egykor egy ősi folyódeltának is otthont adott, a kutatók szerint a vízből ősi szerves molekulákat és a mikrobiális élet más jeleit gyűjthette össze és őrizhette meg, melyek évmilliárdokkal korábban áramlottak a kráterbe.

A marsjáró, mely a 2012-ben landolt Curiosity átdolgozott változata, a tervek szerint 2020 júliusában indul útnak. Élet nyomai, ősi lakható körülmények után fog kutatni a vörös bolygón, kőzet- és talajmintákat fog gyűjteni, melyeket egy rejtekhelyen fog tárolni a bolygó felszínén.

A NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) módszereket kutat annak megoldására, hogy a mintákat lejuttassák a Földre.

Előbb azonban egy másik robot, az InSight landol a Marson: hétfőre tervezik érkezését a bolygóra. A Curiosityval és a Mars 2020-szal ellentétben ez nem gördül, hanem egy helyben marad. Misszióját két évre tervezik.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!