nincs ok pánikra

2020.04.18. 19:59

Aszteroida tart a Föld felé, de ütközésre nincs esély a szakértők szerint

Ha egy ilyen nagy objektum csapódna a Földnek, az globális katasztrófát okozna.

Forrás: Shutterstock

Aszteroida tart a Föld irányába, kínai szakértők szerint azonban semmi esélye annak, hogy az égitest összeütközik a bolygóval.

Az 52768 (1998 OR2) kódjelű aszteroidát először 1998-ban észlelte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). Átmérője a becslések szerint 2,5 kilométer.

Felfedezése óta a világ űrhatóságai alapos figyelemmel követik a kisbolygót, pontosan meghatározták pályáját – mondta el Csao Haj-pin, a Kínai Tudományos Akadémia Purple Mountain Csillagvizsgálójának kutatója.

Április 29-én fog elhaladni a kisbolygó a Föld mellett másodpercenként 8,69 kilométeres sebességgel. A Föld felszínét várhatóan 6,28 millió kilométerre közelíti meg, ami a Föld-Hold távolság 16,4-szerese.

„Az aszteroidának tehát nulla esélye van arra, hogy nekiütközzön a Földnek” – emelte ki Csao.

„A monitorozó munkának köszönhetően nem kerülik el figyelmünket aszteroidák, nincs szükség pánikra” – mondta a kutató.

A Purple Mountain Csillagvizsgáló földközeli objektumokat vizsgáló teleszkópja Kína fő műszere, mellyel a Nemzetközi Aszteroidajelző Hálózathoz csatlakozik. Több tízezer kisbolygó-megfigyelési feladat elvégzése révén saját aszteroida-adatbázissal rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!