fake news

2020.03.26. 15:24

Állati álhíreket lepleztek le

Az elmúlt hetekben az internetet elárasztották azok a felvételek, melyek szerint az állatok elkezdtek visszaszivárogni a koronavírus-járvány miatt kiürült városokba Olaszországban és Kínában. A felvételeket felkapta a több sajtóorgánum is, a legismertebb történet az volt, hogy delfinek jelentek meg Velencében. Mint kiderült, álhírekről volt szó.

Forrás: Shutterstock

Futótűzként terjed el az elmúlt napokban az közösségi médiában több videó és fotó is, amelyek a koronavírus-járvány miatt lezárt olasz és kínai településeken készültek. A felvételek szerint Velencében például hattyúk és delfinek jelentek meg, miután a turizmus lényegében megszűnt – számol be a V4NA.

Egy másik esetben a közösségi médiában pedig az terjedt el, hogy a kínai Jünnan tartomány elefántok jelentek meg egy ültetvényen, ahol ételt kerestek, majd ott is aludtak, miután több liter kukoricabort ittak meg.

A képsorokat átvette a világon több sajtóorgánum is, azonban azóta kiderült, hogy a legtöbb esetben nem is úgy és nem is ott történtek a dolgok.

A National Geographic című természettel foglalkozó szakportál szerint ugyanis az egyáltalán nem meglepő, hogy hattyúk jelennek meg Velence kanálisaiban.

Továbbá a delfines felvétel, nem is Velencében készült, hanem Szardínia szigetén. Az eredeti felvételen jól láthatóak Cagliari városának jellegzetes épületei.

Egy kínai Xinhua hírügynökség pedig utána járt az elefántok ügyének is. A portálnak nyilatkozott Long Yunhai, az Erhai megyei erdő és földhivatal (Erhai County Forestry and Grassland Bureau) vezetője, aki egyértelműen kijelentette, hogy a fotók tükrözik a valóságot.

Tájékoztatása szerint egyáltalán nem meglepő, hogy a térségben elefántok kószálnak, és bár többen jelezték, hogy az állatok felborítottak néhány edény bort, nem lehet megmondani, hogy valóban ittak-e belőle. Long Yunhai szerint egyébként a hatóságok rögtön megkezdték az elefántok mozgásának figyelését, amikor megjelentek a térségben.

Címkék#v4na

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!