összeesküvés-elmélet

2020.04.30. 13:53

A vuhani laboratórium vezetője szerint nem tőlük szabadult ki a koronavírus

Minden alapot nélkülöznek azok az állítások, hogy a vuhani virológiai laboratóriumból származik a világjárványt okozó újfajta koronavírus – mondta a Reuters hírügynökség által kedden közölt interjújában Jüan Csi-ming, a labor vezetője, aki szerint továbbra sincs meggyőző válasz arra, hogy honnan ered a tömeges megbetegedéseket okozó SARS-CoV-2 koronavírus.

Peking, 2020. január 25. Az utasok hõmérsékletének vizsgálatát végzõ, védõruhába öltözött egészségügyi alkalmazottak várakoznak egy pekingi metróállomás bejáratában 2020. január 25-én. Az új, tüdõgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak száma 41-re nõtt, ebbõl 39 haláleset a járvány kiindulópontjának számító kínai Hupej tartományban lévõ Vuhan városban történt. A fertõzöttek száma 1287-re emelkedett Kínában. MTI/EPA/Vu Hong

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Vu Hong

Az összeesküvés-elméletekben hívők szerint a világszerte több mint 200 ezer emberéletet követelő járvány a Vuhani Virológiai Intézet részeként működő Vuhani Nemzeti Biológiai Biztonsági Laboratóriumból szabadult ki abban a városban, ahol elsőként diagnosztizálták a vírus okozta Covid-19-et. Miközben tudományos körökben konszenzus van arról, hogy a koronavírus természetes módon keletkezett, és valamilyen állattól származik, a laboratóriumi kreálás elmélete szárnyra kapott. Donald Trump amerikai elnök ráadásul április 15-én azt mondta, a kormány vizsgálja, hogy a vuhani laborból ered-e a vírus.

Nem emberi kéz alkotta

Jüan Csi-ming szerint minden létező bizonyítéknak ellentmondanak azok rosszindulatú állítások, hogy a vírus „a semmiből bukkant elő”.

A professzor a Reuters kérdéseire írott válaszában leszögezi, hogy általa vezetett labornak nem áll szándékában „megtervezni és kifejleszteni” ilyen vírust, és nem is lenne rá képes. Mi több – mondja -, a vírus genomjából kinyerhető információk nem arra utalnak, hogy emberi kéz alkotta. A kutatók zöme azt mondja, hogy a SARS-CoV-2 a természetből származik, denevéreket és tobzoskákat jelölnek meg lehetséges vírusforrásként.

Jüan Csi-ming szerint a fertőző betegségek több mint hetven százaléka állatoktól, kiváltképpen vadállatoktól származik. Az utóbbi években az emberek és vadállatok közti szoros kapcsolat, a globális klímaváltozás és az emberi tevékenység folyamatos terebélyesedése miatt megfigyelhető volt ennek a kockázatnak a növekedése.

A hírügynökség ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy

kutatók szerint mind a hét ismert koronavírus denevérektől származik.

Jüan Csi-ming elutasította azokat a feltételezéseket is, hogy a laboratóriumából véletlenül szabadult ki a természetben élő denevérekből kutatás céljából kinyert vírus. A biztonsági előírásokat szigorúan betartják a laborban. A magas szintű biológiai védelmi előírások szerint működő laborokban komplikált, nagy biztonságot szavatoló helyiségek vannak, és szigorúak az ott dolgozókat és a környezetet a szennyezéstől védő szabályok.

Nem ez az első összeesküvés-elmélet járvány idején

A Reuters rámutat arra, hogy a járványok idején gyakran kapnak lábra különféle elméletek. A 2002-2003-as SARS-járvány idején például orosz tudósok állították azt, hogy a betegség okozta vírus laboratóriumból származik.

A hetvenes évek végén, a HIV/AIDS elterjedése idején pedig egyes politikai csoportok hangoztatták azt, hogy kormányok szolgálatában álló tudósok kreálták a vírust.

Habár az újfajta koronavírus Vuhanban jelent meg – a Jüan által vezetett laboratórium 16 kilométerre fekszik az első gócként ismert vuhani hal- és húspiactól -, Kínában olyan megalapozatlan összeesküvés-elméletek keringenek, hogy nem is onnan származik. Csao Li-lien kínai külügyi szóvivő a múlt hónapban a Twitteren azt írta, hogy a vírus az Egyesült Államokból eredhet. A kínai közösségi médiában pedig olyan híresztelések kaptak lábra, hogy a vírus tavaly októberben a Vuhanban tartott Katonai Világjátékok révén jutott el a városba. A kínai állami sajtó arról is írt, hogy előfordulhat, hogy Olaszországban Vuhan előtt jelent meg a kórokozó.

Jüan Csi-ming nem kommentálta közvetlenül az effajta elméleteket, de megjegyezte, hogy még mindig nincs válasz a vírus eredetére. Jüan szerint a vírus eredetének kérdése tudományos szempontból nagy kihívást jelent, és nagyfokú bizonytalanságot rejt magában.

Sokan vádolják Kínát

Kínát olyan vádak is érték, hogy alábecsüli a fertőzéses esetek számát, és megpróbálja eltitkolni a betegség eredetét, de a kormány mindezt elutasítja. A Reuters ezzel összefüggésben arról is kérdezte Jüant, hogy a vuhani laboratórium együttműködne-e a világjárványt érintő nemzetközi vizsgálatban. A professzor azt mondta, nincs tudomása ilyen „mechanizmusról”, de a laboratóriumát rendszeresen ellenőrzik. A Vuhani Virológiai Intézet elkötelezett az átláthatóság iránt, és minden rendelkezésére álló adatot a maga idejében megoszt a koronavírusról – tette hozzá Jüan Csi-ming, és reményét fejezte ki, hogy mindenki félreteszi az előítéleteit, és nem lesz elfogult, hogy kedvező környezetet teremtsen a vírus eredetének megállapításához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!