pusztítás

2019.03.30. 08:10

A tulipánokra is veszélyt jelentenek a turisták

Hollandiában ezért új módszerrel próbálkoznak.

Forrás: Shutterstock

A virágmezőknél kihelyezett üzenetekkel figyelmeztetik a holland gazdák a turistákat, hogy ne tapossák le a tulipánokat.

A Hollandia északi-tengeri partvidékének közelében elterülő virágmezők minden tavasszal vonzzák a turistákat, akik előszeretettel fényképezkednek a kinyíló tulipánok, nárciszok és jácintok által színesre festett vidékkel a háttérben. A látogatók azonban egyre gyakrabban sétálnak be a mezőkre, eltaposva a növényeket és a virághagymákat.

A turisták jelentős bevételi forrást jelentenek a régió számára, ugyanakkor az általuk okozott károknak is nagy ára van. Ha egy tulipánt eltaposnak, akkor a hagymája sérül és nem lehet eladni.

A helyi gazdák már tavaly is megpróbálták felhívni a turisták figyelmét a tulipánok megóvására, ám a visszajelzések alapján az akkori kezdeményezés túlságosan barátságtalanra sikeredett.

Az egyik idén kihelyezett figyelmeztetés ezért például csak udvariasan arra kéri a látogatókat, hogy élvezzék a virágok látványát, de ne sétáljanak át a mezőkön.

„Biciklik, emberek, kutyák, gyerekek, már mindent láttunk a mezőkön”

- jegyezte meg egy helyi gazda, Simon Pennings, hozzátéve, hogy a turisták kordában tartása csaknem teljes munkaidős állás.

Pennings azt tervezi, hogy „nagyköveteket” állít szolgálatba a mezőkön, hogy elmagyarázzák a turistáknak, miért nem szabad begázolniuk a földekre.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!