Egyedülálló rekonstrukció

2021.08.17. 12:38

A megújult Aranyvonat készen áll az indulásra!

A történelmi jármű augusztus 20-án debütál az Alkotmány utcában.

Forrás: Facebook / @alexandraszentkiralyi.gov

Az augusztus 20-án a Szent István Napi programsorozatot a Városok sétánya kiállítás is gazdagítja. Szentkirályi Alexandra Facebook-bejyegzése szerint az esemény alkalmából az Alkotmány utcában lehet majd megtekinteni az Aranyvonatot, amely 1938-ban a Szent Jobb ereklyénket a történelmi Magyarországon körbeutaztató vonat mása.

A második világháborúban megsemmisült a szerelvény, de a meglévő tervek és történészek bevonásával hitelesen, gyakorlatilag az eredetivel majdnem teljesen megegyező formában újra tudták építeni.

Kevesen tudják, hogy az eredeti díszkocsi nem újonnan gyártott volt, hanem egy meglévő kalauzkocsit építettek át a Szent Jobb szállítására.

A vonat rekonstruálása világszinten is egyedülálló, hasonló újraépítésre még sehol sem került sor.

Unikális jellegét adja az is, hogy a korabeli építési sajátosságok mellett a modern vasúti közlekedés szabályait is figyelembe vették a munkálatoknál.

Rendkívüli eredménynek, egyben a magyar vasúttörténet egyik mérföldkövének értékelhetjük az Aranyvonat rekonstruálását, hiszen ezzel egyedülálló értéket közvetíthetünk az utókor számára. A munkafolyamat továbbá igazán izgalmas részleteket rejtett magában, a korhű belső tér kialakításához például az eredetire nagyon hasonlító, és a Vasúttörténti Parkban ma is látható, Da 6404-es, úgynevezett Dreher-kocsit használták fel.

A rekonstrukciós programban a hosszútávú és rugalmas hasznosíthatóság érdekében rögzítették, hogy a díszkocsi ne csupán helyhez kötött kiállítási tárgyként funkcionáljon. A mozgatáson és a vasúti forgalomba való bekapcsolódáson keresztül ugyanis az Aranyvonat országszerte ismertté válhat és bemutatható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!