vésett múlt

2018.09.14. 18:02

A maja kultúráról mesél a megtalált oltárkő

A korai maja kultúráról szolgál információkkal egy Guatemalában talált 1500 éves oltárkő.

Mexico, Yucatan State, archaeological site of Chichen Itza, listed as World Heritage by UNESCO, El Castillo or Pyramid of Kukulkan

Fotó: hemis.fr

Az 1,46-szor 1,20 méteres, egytonnás vésett kő felfedezése vezetett ahhoz, hogy sikerült azonosítani az úgynevezett Kaanul Birodalom egyik eddig ismeretlen királyát – mondta el Marcello Canuto és Tomás Barrientos, a La Corona régészeti helyszín két vezetője Guatemalavárosban.

Ez a király – Chak Took Ich'aak – aktívan hozzájárult ahhoz, hogy a maja Kaanul Birodalom kiterjedtté vált a 6. században. Chak Took Ich'aak két évtizeden át uralkodott.

A domborművön ülő helyzetben látható a király, aki egy kétfejű, emberarcú kígyót formázó jogart tart a kezében. A két arc a régészek szerint a királyság két védőistene.

Az oltárkő az észak-guatemalai Peten kerületben lévő La Corona eddigi legrégebbi lelete. A jövőben a Guatemalavárosi Régészeti és Néprajzi Múzeumban állítják ki.

Borítókép: AFP / HEMIS / hemis.fr / Gardel Bertrand

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!