élhetőbb városok

2018.08.29. 14:08

A jobb hulladékgazdálkodás csökkenthetné az üvegházhatású gázok kibocsátását

A világ 23 nagyvárosa állapodott meg abban, hogy 2030-ig az egy főre jutó hulladék mennyiségét 15 százalékkal csökkentik.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Loic Venance

A C40 Cities Climate Leadership Group (C40), a felmelegedés elleni harcban a világ mintegy 90 városát tömörítő szervezet emellett a hulladékkezelés javításának és az újrafelhasználási arányok növelésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Az egyezmény aláírói 2030-ig összesen legalább 87 millió tonna szemetet akarnak megspórolni, ennek részeként felére csökkentenék a szeméttelepekre vagy égetőművekbe kerülő hulladékot, és 70 százalékkal akarják növelni a komposztálási-újrahasznosítási arányt.

Az aláíró nagyvárosok között van Auckland, Koppenhága, Dubaj, Milánó, Montreal, Philadelphia, Portland, Rotterdam, San José, San Francisco, Santa Monica, Sydney, Tel-Aviv, Toronto, Vancouver, London, New York, Párizs, Tokió és Washington DC, valamint két spanyol tartomány, Navarra és Katalónia. Összesen mintegy 150 millió embert képviselnek.

A hulladék a környezetet fenyegető legnagyobb veszélyek egyike. Évente 1,3 milliárd tonna élelem kerül a szemétlerakókba, ahol megrohad és ezáltal üvegházhatású gáz, metán szabadul fel.

A jobb hulladék- és nyersanyag-gazdálkodás 20 százalékkal csökkenthetné az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét és döntő jelentőségű a párizsi klímaegyezményben kitűzött célok megvalósítása szempontjából. A 2015-ben 195 ország által aláírt párizsi egyezmény célul tűzte ki, hogy a globális felmelegedést lehetőség szerint az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokon, vagy legalább 2 Celsius-fok alatt kell tartani.

A szemétbe kerülő hulladék mennyiségének csökkentését a C40 országai szerint segítheti az élelemadományozás lehetőségeinek növelése és a komposztálás. Támogatni kell az újrahasznosított műanyagból készülő építőanyagok alkalmazását, az egyszer használatos műanyag alkalmazását pedig vissza kell szorítani – hangsúlyozták a városok.

„A hulladékmennyiség drasztikus csökkentése segíthet visszaszorítani a karbonkibocsátást, miközben egy jobb, tisztább és élhetőbb várost teremt minden New York-i számára” – mondta Bill de Blasio, a metropolisz polgármestere.

Borítókép: műanyag hulladékokat szétválogató központ Franciaországban

Forrás: AFP/Loic Venance

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!