kis kiruccanás

2019.02.08. 18:52

A holdraszállás évfordulóján akar űrutazást tenni a milliárdos

Négy-öt hónap múlva, lehetőleg az első holdraszállás 50. évfordulóján akar űrutazást tenni saját űrhajóján Richard Branson brit milliárdos, a Virgin Galactic űripari vállalkozás vezetője.

Virgin Galactic founder Sir Richard Branson speaks during a ceremony to award test pilots Mark "Forger" Stucky and Frederick "CJ" Sturckow their FAA commercial astronaut wings during a ceremony at the Department of Transportation in Washington, DC, on February 7, 2019. (Photo by Jim WATSON / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Jim Watson

Az Apollo-11 amerikai űrhajó asztronautái 1969. július 20-án léptek a Hold felszínére, elsőként az emberiség történetében.

Branson már többször bejelentette első űrutazásának tervezett időpontját, amelyet eddig mindig elhalasztottak. Egy csütörtöki washingtoni rendezvényen az űripari nagyvállalkozó azt mondta, hogy immár csaknem teljesen befejeződtek az előkészületek, júliusig elvégzik a szükséges számú próbarepülést.

A következő tesztrepülés időpontját február 20-ra tűzték ki.

Branson szerint az előkészületekben az hozott fordulatot, hogy cégének SpaceShipTwo utasszállító űrhajója tavaly decemberben végrehajtotta a földi légkör és a világűr határát elérő első sikeres próbarepülését, több mint 80 kilométeres magasságba emelkedve.

Az üzletember azt mondta, hogy

havonta 35 millió dollárt költ űripari vállalkozására,

amelybe egy korábbi közlése szerint 2000 óta már több mint egymilliárd dollárt fektetett.

Branson cége, a Virgin Galactic a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos Blue Origin nevű cégével verseng a lehetőségért, hogy fizető turistákat reptessen a világűrbe.

Borítókép: Branson jól érzi magát a washingtoni rendezvényen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!