Interaktív oktatás

2021.09.08. 07:05

A biztonságos közlekedés fontosságára hívják fel a diákok figyelmét

A korosztálynak megfelelő tanterv kidolgozása és használata a balesetek megelőzése miatt hasznos.

Forrás: HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt.

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programsorozatot indított első és második osztályos tanulóknak Road Safety – a biztonság az első néven. A hetente új állomásra látogató eseménysorozaton december 17-ig lehet részt venni a főváros és tizenkét megyeszékhely szabadtéri helyszínein.

A szervezők elmondták, küldetésüknek tekintik, hogy támogassák a gyermekek biztonságos közlekedésre való nevelését. Ehhez kapcsolódóan, a Road Safety projekt részeként közlekedési ismeretek átadásában kiemelkedően jártas szakemberek tartanak foglalkozásokat, amelyekre tanórai keretek között látogathatnak el az iskolások. A 13 hétig tartó interaktív fejlesztési programsorozaton délelőttönként a tanulók játékos, de átfogó közlekedésbiztonsági oktatásban részesülnek.

A tanítási időt követően, délutánonként korosztálytól függetlenül minden érdeklődő számára lehetőség nyílik a programokon való részvételre.

Szeptember 10-ig Nyíregyházán, szeptember 13. és 17. között Debrecenben, szeptember 20. és 24. között Szolnokon, szeptember 27. és október 1. között Kecskeméten, október 4. és 8. között Szekszárdon, október 11. és 15. között Kaposváron, október 18. és 22. között Nagykanizsán, november 8. és 12. között Zalaegerszegen, november 15. és 19. között Sopronban, november 22. és 26. között Győrben, november 29. és december 3. között Veszprémben, december 6. és 10. között Székesfehérváron, december 13. és 17. között pedig Budapesten, a XII. kerületben készülnek programok.

A sorozat központi eleme egy közlekedési kisokos, amelynek célja olyan ismeretek átadása a gyermekeknek, amelyek segítenek eligazodni a forgalom bonyolult útvesztőjében, valamint megalapoznak egy biztonságos szemléletet is.

Az ingyenes kiadványt a helyszínen kapják meg a tanulók.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, az autó-motorsport fejlesztéséért és a közlekedésbiztonság kiemelt kezeléséért felelős kormánybiztos, a programsorozat fővédnöke hangsúlyozta, hogy a biztonságos közlekedéssel való ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni. A fiatal korosztály tagjai ugyanis eleinte gyalogosan vagy kerékpárral közlekednek, így a különösen veszélyeztetett csoportba tartoznak.

A tavalyi tanévtől kezdve a környezetismeret, valamint a technika és tervezés tantárgyak részeként már első osztálytól oktatják a közlekedési ismereteket, azon belül a gyalogos és a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos tudnivalókat.

A HUMDA Road Safety programsorozata és az ahhoz tartozó közlekedési kisokos egy fontos előkészítő lépése a biztonságos közlekedésre nevelő tanterv kidolgozásának – emelte ki Palkovics László.

Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke és az ENSZ-főtitkár közlekedésbiztonsági különmegbízottja a magyarországi látogatása alatt a hazai autó-motorsport fejlesztését érintő kérdések mellett a közlekedésbiztonság javításáról és a közlekedési kultúra fejlesztéséről is tárgyalt. A megállapodások alapján Magyarország célja az, hogy a nemzetközi gyakorlatok megismerésével és átvételével, az Európai Unió és az ENSZ baleset-megelőzési irányelvei mentén tegyen a súlyos kimenetelű közlekedési balesetek számának csökkentéséért.

Amellett, hogy a gyermekek az egyik legveszélyeztetettebb csoportként kiemelt figyelmet igényelnek, a korosztály ismereteit kitűnő fogékonyságuk miatt is célszerű már első és második osztályos korban megalapozni – tette hozzá Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnöke és vezérigazgatója.

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. a szektor szereplőit összefogva és velük szoros együttműködésben részt vesz a hazai autó- és motorsport koordinálásában. Az szervezet emellett közreműködik a hazai közlekedéskultúra és közlekedésbiztonság fejlesztésében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!