pandémia

2021.01.19. 13:10

A Bécsi Fiúkórus tagjain is gyakorolják a koronavírus-fertőzöttség kiszimatolását a keresőkutyák

A projekt a két négylábú kiképzésének része.

Forrás: Shutterstock

A világhírű Bécsi Fiúkórus (Wiener Sängerknaben) tagjain is gyakorolják a koronavírus-fertőzöttség kiszimatolását az osztrák hadsereg keresőkutyái.

A 10-14 éves kóristafiúkon és nevelőiken, összesen mintegy 130 emberen először PCR-teszteket végeztek hétfőn reggel a hadsereg szakértőinek és az osztrák védelmi miniszternek a jelenlétében. Ezután tíz percen keresztül viseltek egy maszkot, amelyet légmentesen zárt tárolóedényben átadtak a katonai kutyakiképző központnak.

Amint rendelkezésre állnak a teszteredmények, a két keresőkutya, Fantasy Forever és Piet megszagolhatja a maszkokat. Ekkor az állatok találati arányát összehasonlíthatják a hivatalos teszteredményekkel.

A projekt a két négylábú kiképzésének része. A cél, hogy a két kutya idővel megtanulja kiszimatolni a fertőzöttséget.

A koronavírus kiszagolására specializálódott első kutyákat december közepén mutatták be. A képzéshez további tesztekre és gyakorlati képzésre volt szükség, ebben segít a világhírű fiúkórus. Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszter megköszönte hétfőn az együttműködést a fiúkórusnak, amely „a részvétellel hozzájárul a pandémia leküzdéséhez”.

A Sängerknaben elnöke, Gerald Wirth azt hangsúlyozta, hogy milyen fontos a kórus számára a rendszeres tesztelés, amelyet közhasznú egyesületként nem tudnának megfizetni. Örömét fejezte ki, hogy a tesztjükkel a kórustagok a keresőkutyák kiképzéséhez járulhatnak hozzá.

A világ több országában, így Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban és Ausztráliában is próbálkoznak kutyák kiképzésével a koronavírus-fertőzöttség felismerésére. Európában elsőként a helsinki repülőtéren kezdtek kutyákat alkalmazni a fertőzöttek kiszűrésére, ebben az ügyben Finnország 20-30 országgal működik együtt. Kísérletképpen használnak kutyákat ilyen célra a dubaji nemzetközi repülőtéren is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!