Nemzetközi projekt

2020.08.14. 15:26

A 4. század óta először újra római folyami hajó fog úszni a Dunán

A 4. század óta első ízben újra római folyami hajót láthatnak a Dunán 2022-ben a Duna-parti városok lakói – közölte pénteken a kremsi Donau (Duna) Egyetem, bejelentve egy uniós támogatást élvező nemzetközi kutatási projektet.

Forrás: Shutterstock

Az egykori római folyami hajók mását a Living Danube Limes elnevezésű, 3,2 millió euró (1,1 milliárd forint) európai uniós támogatást élvező projekt keretében építik meg.

A hajó és korabeli viseletű személyzete fogja népszerűsíteni a Duna menti városokban a projektet, amelynek keretében az egykori Római Birodalom térségbeli határa, a dunai limes kutatását mélyítik el.

A projektben 10 Duna menti ország 19 egyeteme, közintézménye, illetve vállalata vesz részt.

A közlemény szerint az új projekt célja betölteni a limeskutatásban még meglévő réseket.

A római stílusú folyami hajót, amely az egyetem szerint világpremier lesz a maga nemében, a korabeli módszerekkel és eszközökkel fogják megépíteni.

A hajó 2022 második felétől horgonyoz különböző Duna parti városokban egy új látványosságként – közölte az egyetem.

Az egyetem szerint a projekt egy további célja újabb kísérletet tenni a Duna menti határerődrendszer világörökségként való elismertetésére. A limes németországi, ausztriai, szlovákiai és magyarországi szakaszának elismertetésére tett kezdeményezés tavaly elbukott, az újabb kísérletbe már a folyam és az erődök alkotta ókori határzár teljes hajdani vonalát bevonják, beleértve a horvátországi, szerbiai, bulgáriai és romániai szakaszt is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!