Aukció

2019.11.11. 10:21

26,7 millió forintért kelhet el egy történelmi lábbeli

Napóleon viselte Szent Ilona szigetén.

Forrás: Pixabay

Fotó: Szucs Csaba

Akár a 80 ezer euró (26,7 millió forint) leütési árat is elérheti egy november végi párizsi aukción I. Napóleon francia császár csizmája, amelyet száműzetésben töltött évei alatt viselt Szent Ilona szigetén.

A 40-es méretű lábbelit Henri Gatien Bertrand francia tábornok, Napóleon hű társa adta Carlo Marochetti szobrásznak, aki egy lovasszobrot készített Bonapartéról.

A fekete csizma várhatóan 50 ezer és 80 ezer euró közötti áron fog gazdát cserélni november 29-én a párizsi Hotel Drouot aukciósházban.

Napóleon hatalmas cipőgyűjteménnyel rendelkezett: lábbelijeit a párizsi Montmartre egyik cipőkészítőjétől vásárolta.

Az árverésre kerülő csizmát Marochetti fia ajándékozta Paul Le Roux francia politikusnak III. Napóleon idején. A Binoche & Giquello aukciósház szerint a lábbeli azóta Le Roux családjának tulajdonában volt.

Az 1815-ös waterlooi csatában elszenvedett vereséget követően Napóleont az Atlanti-óceánon fekvő Szent Ilona szigetére deportálták, ahová Bertrand is vele tartott.

Napóleon 1821. március 5-én halt meg, tábornoka pedig visszatért Franciaországba.

A történelem egyik legnagyobb hadvezére, a polgári Franciaország megteremtője halálának okán máig vitatkoznak: számos összeesküvés-elmélet van forgalomban, a legnépszerűbb szerint megmérgezték, de valószínűbb, hogy gyomorrák végzett vele.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!