hihetetlen

2021.10.17. 14:38

215 centiméteres a világ legmagasabb nője

A Guinness Rekordok könyve hivatalosan is bejegyezte egy 24 éves török nő, Rumeysa Gelgi világrekordját.

KARABUK, TURKEY - AUGUST 14 : The 17-year-old, Rumeysa Gelgi (C) who has a standing height of 213.6 cm (7ft 0.09 in) and who has been awarded the title of tallest teenager (female) in the world by Guinness World Records is now being awarded by the title of "The tallest female in the world under the age of 18" by the Assist World Records in Karabuk, Turkey on August 14, 2015. Ersin Turan / Anadolu Agency (Photo by Ersin Turan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Ersin Turan

Gelgi szokatlan magasságát a Weaver-szindróma okozza, amely egyebek mellett túlzott növekedést okoz. A fiatal nő többnyire kerekesszéket használ, de rollátor segítségével járni is tud.

A Safranbolu városából származó Gelgit már 2014-ben is bejegyezték a Guinness Rekordok könyvébe, mint a világ legmagasabb tinédzserét. Azóta arra használja ismertségét, hogy kiálljon más, ritka betegséggel élő emberekért.

„Minden hátrányt előnnyé lehet változtatni, tehát úgy kell elfogadnunk magunkat, ahogy vagyunk. Legyél tisztában a benned rejtő potenciállal és add magadból a legjobbat”

- mondta Gelgi.

A világ legmagasabb férfija is török: Sultan Kosen a Guinness Rekordok könyve szerint 2018-ban elérte a 251 centimétert.

A valaha élt legmagasabb nő a 246,3 centiméteres kínai Cseng Csin-Lien volt, aki 1982-ben hunyt el.

Borítókép: Rumeysa Gelgi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!