Születésnap

2022.09.05. 18:16

Huszonöt éves lett Janus, a kétfejű teknős

Vadon valószínűleg soha nem ért volna meg ilyen magas életkort az állat, mert hely hiányában nem tudná mindkét fejét a páncélja alá húzni védekezésül.

Janus, a kétfejű teknős. /AFP

Fotós: AFP

Huszonöt éves lett vasárnap Janus, a Genfi Természettudományi Múzeumban született és ma is ott élő kétfejű teknős. 

Negyedszázados születésnapja alkalmából egy fogkefével mosták le a svájci intézményben, ahol amúgy Janust mindennap megfürdetik, rendszeresen megmasszírozzák, speciális étrenddel kényeztetik és UV-fénnyel sugározzák be, hogy páncélja erős és szilárd maradjon. 

Vadon valószínűleg soha nem ért volna meg ilyen magas életkort az állat, mert hely hiányában nem tudná mindkét fejét a páncélja alá húzni védekezésül. Fogságban azonban a múzeum kabalájaként és a látogatók kedvenceként a torzszülött teknőst nagyon is elkényeztetik, és általános állapotát folyamatosan ellenőrzik. 

A gondozók szerint a hüllő két fejének (agyának) önálló személyisége van, a jobboldali dominánsabb, míg a másik engedékenyebb. Ha a teknős két énje nem tud kiegyezni egymással és az ellentétes irányú mozgás következtében például a hátára dől, a gondozók helyezik vissza a hasára, mivel önerejéből csak nehezen képes erre. 

Janus, akit a gyakran kétarcúként ábrázolt római istenségről neveztek el, a genfi múzeum keltetőgépében kelt ki egy tojásból 1997. szeptember 3-án.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!