Folyamatos versengés

2022.09.17. 07:12

Egyre trükkösebben fosztogatják a kakaduk a kukákat Ausztráliában

A madarak táplálkozás közben szétszórják a szemetet a lakott területeken, ezért a helyi lakosok maguk is újabb és újabb trükköket kénytelenek kitalálni, hogy távol tartsák a madarakat.

A lakosok a madarakkal versengve kénytelenek folyamatosan új módszereket kitalálni a kukák kifosztásának megelőzésére.

Forrás: AFP

Fotó: Eric Hesmerg

Ausztráliában a kukákat fosztogató sárgabóbitás kakaduk kifejlesztettek egy technikát, amellyel a csőrüket és a lábukat használva ki tudják nyitni a szeméttárolók fedelét, és ezt a technikát újra és újra tökéletesítik

 - olvasható a konstanzi Max Planck Viselkedésbiológiai Intézet Barbara Klump által vezetett kutatócsoportjának tanulmányában, amely a Current Biology tudományos folyóiratban jelent meg.

A madarak táplálkozás közben szétszórják a szemetet a lakott területeken, ezért a helyi lakosok maguk is újabb és újabb trükköket kénytelenek kitalálni, hogy távol tartsák a madarakat. "Amint az egyik kakadu kinyitja a kukát, megérkezik a többi is. Nagyon szeretik például a kenyeret" - magyarázta Klump. A lakosok körében végzett felmérés szerint 2018-ban a problémát még csak három területen figyelték meg, 2019 végére azonban a madarak már 44 területen szereztek a szemetesekből táplálékot.

A lakosok a madarakkal versengve kénytelenek folyamatosan új módszereket kitalálni a kukák kifosztásának megelőzésére. 

Egy felmérésben a mintegy 170 résztvevő 61 százaléka mondta azt, hogy idővel egyre drasztikusabb eszközökhöz folyamodott, a madarak azonban minden alkalommal új ötletekkel álltak elő. Kísérleteztek például a kukákra helyezett, gumiból készült kígyóutánzatokkal, de ezek egy idő után már nem riasztották el a madarakat, majd nehéz tárgyakat, például köveket helyeztek a szemetesek fedelére, de ez sem jelentett tartós megoldást.

A felmérés egyik résztvevője úgy fogalmazott, "egy ideig úgy tűnt, a kövek működnek, a kakaduk azonban túljártak az eszünkön". A madarak ugyanis egyszerűen lelökték az akadályokat, és folytatták a dézsmálást. 

Klump úgy vélekedett, "nemcsak a kakaduk tanulják meg, hogyan kell kinyitni a kukákat, hanem közben a lakosok is tanulnak. Újabb és újabb védelmi módszereket találnak ki, amelyeket sokan például a szomszédoktól, illetve az utcájukban élő emberektől vesznek át".

A legújabb, egyelőre hatékonynak tűnő ötlet az, hogy a kukák fedelének zsanérjaiba cipőt vagy műanyagpalackot helyeznek, így a madarak nem tudják azt felnyitni, sokan további akadályként teli vizespalackokat is a fedelekre kötnek nehezékként. Egyelőre úgy tűnik, ez a megoldás működik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!