Szomorú vég

2022.09.08. 15:59

Bocsaival együtt elpusztult a bátor anyamedve

Holtan találták előző pénteken a spanyol vadvédelmi hatóságok bocsaival azt a medvét, amelyről feltételezésük szerint videofelvétel készült a nyáron, ahogy kölyke védelmében legyőz egy hímet – adta hírül a The Guardian című brit lap.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A hatóságok egy 33 méter mély hasadék alján találták meg a tetemeket egy Kasztília és León-i barlangban. Június 5-én kezdték keresni az állatokat, amikor is 

 

két túrázó videofelvételt készített arról, ahogy az anyamedve egyik bocsa védelmére kel, és szembeszáll egy magánál jóval testesebb hímmel. 

 

Szakértők szerint a hím meg akarta ölni a medvebocsot, hogy aztán párosodhasson a nősténnyel.

A videón látszik, hogy az anyamedve magával rántja a hím állatot a hegyoldalon, amit a támadó nem élt túl. A sérült anyamedve pedig bocsával együtt egy barlangba menekült a videón. A 217 kilogrammos hím maradványait még akkor megtalálták a helyi környezetvédelmi minisztérium szakemberei.

A következő napokban a hatóságok megbizonyosodtak arról, hogy az anyaállat és a bocs is a barlangban van, és mindketten élnek, ezért vizet és eleséget helyeztek el a nyílásnál, és igyekeztek elősegíteni, hogy a lehető legkevesebb külső beavatkozás mellett felépülhessenek. 

Nem sokkal később viszont megszűntek az életjelek a barlangban, ezért drónnal és távirányítású kamerával kezdték keresni az állatokat.

Szeptember 2-án találtak rájuk holtan.

A medvebocsok maradványai arra utalnak, hogy mindkettő az anyamedve kölyke volt, de egyikük már az összecsapás előtt napokkal eltűnt

 – tudatták közleményükben a hatóságok. A tetemeket felboncolják, hogy kiderüljön, mi okozta az állatok halálát. 

A kutatásban is segítő Brown Bear Foundation szerint 

elképzelhető, hogy az anyamedve a barlangban élt bocsaival, és a hiányzó kölyök még a támadás előtt bezuhant abba a mindössze 50 centi átmérőjű hasadékba, ahol végül mindhárman a halálukat lelték.


 

Címkék#medve

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!