A belső a lényeg

2022.08.26. 15:00

Eltorzult gyümölcsöket és zöldségeket is értékesíteni fog két üzletlánc Nagy-Britanniában

A Lidl és a Waitrose ezzel segíti a szárazsággal küzdő termelőket.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A súlyos aszály miatt két üzletlánc, a Lidl és a Waitrose is értékesíteni fogja az eltorzult gyümölcsöket és zöldségeket Nagy-Britanniában, ezzel segítve a szárazsággal küzdő brit termelőket – jelentették be a kereskedelmi cégek csütörtökön.

A kinézet nem minden, ami igazán fontos, az belül található – foglalható össze a német tulajdonban lévő Lidl és a brit Waitrose kiskereskedelmi cégek legújabb üzletpolitikája. A Nagy-Britanniában közkedvelt, két élelmiszerlánc üzleteinek polcain ezentúl a nem szokásos vagy épp a nem legmegnyerőbb formájú zöldségek és gyümölcsök is megtalálhatóak lesznek.

A Lidl és a Waitrose közölte, hogy felülvizsgálják a zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó méretbeli és alakbeli szabványaikat. Ezzel nem csak a szigetország elmúlt 50 évének legszárazabb nyarával harcoló termelőket segítik, de az elpazarolt ételmennyiséget is csökkentik.

Nagy-Britanniában utoljára 2018-ban jelentettek utoljára szárazságot. Az idei aszály azonban olyannyira súlyos volt, hogy a rendelkezésre álló víztartalék megőrzése érdekében a vízszolgáltatók kénytelenek voltak korlátozni a vízhasználatot.

Jóllehet a legközelebb beérkező termések másmilyen formát öltenek, mint amit megszokhattunk, mégis ugyanazt a kiváló brit minőséget képviselik

– jelentette ki Ryan McDonnell, a nagy-britanniai Lidl vezérigazgatója az üzletlánc által kiadott nyilatkozatban.

A Waitrose emellett bejelentette, hogy eldeformálódott termések millióit használja föl a saját márkás smoothie-jai, levesei és készételei elkészítéséhez. Hozzátették, hogy a jelenlegi döntés egybecseng a felsőkategóriás élelmiszerlánc korábbi törekvéseivel, amelyek az alakját vesztett zöldségek és gyümölcsök forgalmazásával az ételpazarlás csökkentését vették célba.

Az Edinburgh-i Egyetem egyik, 2018-as tanulmánya kimutatta, hogy az Európában megtermett zöldség- és gyümölcsállomány mintegy harmadát selejtezik le, amiért az egyes darabok nem felelnek meg az élelmiszerüzletek által meghatározott megjelenési iránymutatóknak. Ez évente hozzávetőlegesen 50 millió tonnányi olyan termést jelent, amely a boltok polcai helyett a kukában végzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!