Orvostudomány

2022.08.07. 18:00

Baktériumölő fehérjékkel fejleszthetnek hatékonyabb gyógyszereket

A guanilátmegkötő fehérjék képesek közvetlenül megkötni, és elpusztítani bizonyos baktériumtípusokat.

Az immunrendszerben található baktériumölő fehérjék egy csoportja kulcsfontosságú lehet bizonyos fertőzőbetegségek felszámolásában hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztésével – közölte az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) .

Az ANU kutatócsoportja kimutatta, hogy a guanilátmegkötő fehérjék (GBP) képesek közvetlenül megkötni, és elpusztítani bizonyos baktériumtípusokat.

A kutatók úgy gondolják, a fehérjéket felhasználhatják új gyógyszerek kifejlesztésére, illetve már meglévő antibiotikumokkal kombinálva bizonyos fertőzőbetegségek, köztük az agyhártyagyulladás, a tüdőgyulladás és a vérmérgezés kezelésére.

Feng Shouya, a tanulmány vezető szerzője elmondta: a GBP-k működési elve az, hogy „feltörik”, majd elpusztítják a baktériumokat, hasonlóan ahhoz, ahogyan egy fejsze hasítja ketté a fát.

Úgy gondoljuk, hogy hasznosíthatjuk ezeket az immunrendszeri fehérjéket, és felhasználhatjuk őket számos fertőzőbetegség kezelésére anélkül, hogy károsan befolyásolnánk a testünk sejtjeit

– mondta a kutató.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az antimikrobiális rezisztencia a világ egyik legégetőbb egészségügyi problémája.

A gyógyszerrezisztens betegségekben jelenleg évente mintegy 700 000-en veszítik életüket, és ez a szám 2050-ig akár 10 millióra is emelkedhet.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!