Nehéz döntés

2022.07.17. 10:30

Védett farkasokat lőnek ki Svájcban

Engedélyezték a hatóságok két védett farkas kilövését Svájc keleti kantonjában, mert a ragadozók a juhok és kecskék után már a teheneket is elkezdték pusztítani.

Svájcban társadalmi vita zajlik arról, hogyan kezeljék a több mint száz vadon élő farkast, amelyek védettséget élveznek ugyan, viszont pusztítják a gazdák lábasjószágait.

A kanton hatóságai közölték: 

azért adtak kilövési engedélyt a farkasokra, mert a beverini farkasfalkához tartozó példányok olyan súlyosan megsebesítettek egy kifejlett tehenet, hogy szerdán meg kellett szabadítani a szenvedéseitől. Pár nappal korábban a falka egy másik tehenet is megölt a környéken.

A szövetségi hatóságok is engedélyezték a farkasok kilövését.

A hatóságok szerint a végső megoldás a farkasfalka elköltöztetése lehet, ám addig is a svájci törvények engedte lehetőségeken belül, a falkát vezető alfahím kilövésével akarják mérsékelni a károkat.

A svájci választók 2020-ban úgy döntöttek, hogy nem enyhítik a haszonállatokat veszélyeztető farkasok kilövésére vonatkozó korlátozásokat. A népszavazáson azonban kiderült, hogy 

a kérdésben eltér a vadon élő állatok védelmét szorgalmazó városi szavazók és a farkasokat elviselni kénytelen vidéki szavazók véleménye.

A svájci szövetségi törvények szerint a farkasokat csak akkor lehet kilőni, ha bizonyos számú haszonállatot megtámadtak, és falkájuknak utódai születtek, aminek a jelen helyzet megfelelt.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában