Irány a bőrgyógyász!

2022.07.09. 15:30

Öt tünet, amely akár a bőrrák jele is lehet

Viszkető, gyanús folt, apró dudor, hámló folt – érdemes komolyan venni ezeket az ártatlannak tűnő bőrelváltozásokat és időben szakemberhez fordulni, mert a jelentéktelennek tűnő jelek akár a melanomára is utalhatnak.

Az ultraibolya sugarak akkor is érik a bőrünket, ha történetesen nem látjuk a Napot, így mindig figyelnünk kell a megfelelő védekezésre, a naptej használatra. Különösen védenünk kell az arcunkat és kezeinket, mivel ezek vannak leginkább kitéve a napfénynek.

A napvédő készítmények használata mellett a napi rutin része kell, hogy legyen testünk alapos vizsgálata. A bőrrák az egyik leggyakoribb rákfajta, a betegségnek több, jól megkülönböztethető jele van –írja a  írja a LifeSpan portál cikke nyomán az Origo

Hússzínű vagy gyöngyházfényű dudor, amely nem múlik el

A bazálsejtes karcinóma (BCC) a bőrrák leggyakoribb típusa, és gyakran összetéveszthető egy bőrfüggelékkel vagy bőrszínű dudorral. A BCC leggyakrabban a napnak kitett területeken fordul elő, például a fejen, a nyakon, a karokon és a lábakon.

Vörös, kemény dudor vagy seb, amely nem gyógyul be

Ha észlel magán egy gyógyulni nem akaró piros púpot vagy sebet, akkor nem kizárt, hogy az laphámsejtes karcinóma (SCC) lehet. Ez a ráktípus ugyanis gyakran piros, kemény dudor vagy nem gyógyuló seb formájában jelentkezik.

Hámló folt az alsó ajkon

A gyanús folt mindig száraznak tűnik, és ezen a helyzeten semmilyen hidratáló vagy ajakbalzsam nem segít. Érdemes felkeresni az orvost, hogy a laphámsejtes karcinóma lehetőségét kizárja.

Viszkető vagy fájdalmas dudor

Minden olyan folt, amely tartósan viszket, és soha nem múlik el, korai bőrrák lehet. Néha már akkor érezni lehet ezeket a tüneteket, mielőtt az elváltozások megjelennének a bőrön. Az elváltozások keresésekor mindenképpen ügyelni kell a foltokra, ha kétségei vannak, azonnal forduljon szakemberhez!

Fekete vagy barna csík a körmön

A tévhitekkel ellentétben a bőrrák a köröm alatt is megjelenhet. A sötétbarna vagy fekete csíkok évekig is jelen lehetnek, mielőtt fájdalmat vagy kellemetlenséget okoznának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!