Pusztulás

2022.07.23. 16:10

Egyre nagyobb veszélyben van Ausztrália élővilága

Ausztráliában romlik a környezet állapota, és egyre nagyobbak a kihívások az éghajlatváltozás, a szennyezés és a bányászat miatt – derül ki tavaly készült, de csak a napokban nyilvánosságra hozott jelentésből.

Az ötévente közzétett, 37 független kutató bevonásával a környezet állapotáról készített tanulmány szerint egyre nagyobb fenyegetést jelent az élőhely elvesztése és az invazív fajok jelenléte, miközben a biológiai sokféleség megőrzését célzó befektetések nem elégségesek.

Ausztráliában több emlősfaj tűnt el, mint bármely más kontinensen. A veszélyeztetett fajok száma 8 százalékkal nőtt 2016 óta, és a tendencia várhatólag a következő években is folytatódik.

A szélsőséges éghajlati események fokozódó gyakorisága és súlyossága kihat az emberi jóllétre, a klímaváltozással együtt járó növekvő hőmérséklet és változó csapadékmintázat pedig megterheli a szárazföldi vízrendszereket.

Ausztráliában 2017 és 2019 között korábban soha nem látott aszály pusztított, amelyet kiterjedt bozóttüzek követtek 2019-2020-ban. A lángok 8 millió hektár őshonos növényzetet perzseltek fel. Emellett 2021-ben és 2022-ben rekordokat döntő áradások voltak az ország keleti felén.

A jelentés a kormány erőteljesebb szerepvállalását szorgalmazza a környezetvédelem terén, együttműködést javasol a különböző szektorok között és az őslakos közösségekkel.
A tanulmány már tavaly elkészült, de Scott Morrison előző miniszterelnök kormánya, amelyet sokszor bíráltak tétlenségéért a környezetvédelem terén, a májusi választások előtt nem akarta nyilvánosságra hozni. Anthony Albanese, az ország új miniszterelnöke ígéretet tett arra, hogy többet fog tenni a klímavédelem érdekében.
Tanya Plibersek környezetvédelmi és vízügyi miniszter megdöbbentőnek nevezte a dokumentumot, és kedden bejelentette, hogy 

2030-ig Ausztrália szárazföldi és tengeri területeinek 30 százalékát védelem alá akarják vonni. 

Ez újabb nemzeti parkok és tengervédelmi területek létrehozását jelenti.

Borítókép: Kenguru és malac szobra egy bozóttűzben elpusztult ház maradványai mellett, az ausztráliai Perth térségében 2021. február 4-én. Fotó: 
MTI/AAP/Richard Wainwright

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!