Hőhullám

2022.07.23. 12:25

Egészségre káros ózonértékek alakultak ki Északnyugat-Európában

A Tiszta Levegő Szövetség becslése szerint az ózonszennyezés egymillió ember halálát is okozhatja évente.

A londoni Trafalgar tér egyik szökőkútjában hűsöl egy család 2022. július 22-én. A brit hatóságok a legmagasabb szintű időjárási veszélyhelyzetet hirdettek, mivel Anglia déli és középső térségeiben a napokban 40 fok körüli hőség várható. Először adtak ki negyedik fokozatú, vörös riasztást a rendkívüli hőség miatt Nagy-Britanniában, ahol Cambridge-ben mérték az eddigi rekordmeleget, 38,7 fokot 2019. július 25-én.

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Az egészségre nézve veszélyesen magasak az ózonértékek Északnyugat-Európában a kontinensen végigvonuló hőhullám miatt – figyelmeztet az Európai Unió (EU) Copernicus Légkörfigyelő Szolgáltatása (CAMS).

A CAMS jelentése szerint július közepén a felszíni ózon koncentrációja elérte az egészségre káros értéket Portugáliában, Spanyolországban és Olaszországban, ami helyenként 200 mikrogammot jelent köbméterenként. Bár a helyzet valószínűleg enyhülni fog, július 18-ikától az értékek a 120 mikrogrammot is elérhetik köbméterenként szerte Észak- és Nyugat-Európában. A hőmérséklet július 20-án tetőzött.

A felszíni ózon az egyik fő légszennyező anyag, jelenléte meghatározó az ember egészségére, a mezőgazdaságra, az ökoszisztémára és a környezetre. Mark Parrington, a CAMS vezető tudósa hozzátette:

a nagyon magas ózonszennyezés potenciálisan jelentős hatást gyakorolhat az emberi egészségre mind a légúti, mind a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében. A magasabb szennyezési értékek olyan tünetekhez vezethetnek, mint a torokfájás, a köhögés, a fejfájás és növelik az asztmás rohamok kockázatát.

A Tiszta Levegő Szövetség becslése szerint az ózonszennyezés egymillió ember halálát is okozhatja évente.

Az Európán áthaladó hőhullám súlyosbítja a Dél-Európában dúló erdőtüzek mértékét és intenzitását, különösen Délnyugat-Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában. Az előrejelzések arra figyelmeztetnek, hogy Nyugat-Európa nagy területei „extrém tűzveszélynek” vannak kitéve, egyes térségek „nagyon extrémnek”.

Borítókép: A londoni Trafalgar tér egyik szökőkútjában hűsöl egy család 2022. július 18-án. Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!