Főleg a szegény országokban nagy a veszély

2022.07.03. 08:40

A Föld lakosságának csaknem egynegyedét fenyegeti súlyos árvíz

A Föld lakosságának csaknem egynegyedét fenyegeti súlyos árvíz, főleg a szegény országokban - állítja egy kutatás, amely a Nature Communications tudományos folyóiratban jelent meg kedden.

A kutatás szerint 1,81 milliárd ember - a világnépesség 23 százaléka - van kitéve 15 centiméteresnél nagyobb árvíz veszélyének legalább egyszer egy évszázadban. A veszélyeztetett emberek közül 580 millió napi kevesebb mint 5,50 dollárból él.
Az áradás fenyegetésének kitett emberek közül 1,24 milliárd Kelet- és Dél-Ázsiában él, főleg Kínában és Indiában. A veszélyeztetettek csaknem 90 százaléka szegény vagy közepes jövedelmű országok lakosa.
Ez az első globális vizsgálata az árvízveszélynek való kitettség és a szegénység közti összefüggésnek 

- emelte ki Thomas McDermott, a Galway-i Ír Nemzeti Egyetem tudósa a kutatáshoz fűzött kommentárjában.
A szerzők a folyók, tengerek és esőzések okozta áradások kockázatbecslését vetették össze a Világbank adataival a lakosságról és a szegénységről.
A kutatás szerint a világ hazai össztermékének 12 százalékát (9,8 billió dollárt) állítják elő az árvízveszélyes területeken a 2020-as termelési adatokat figyelembe véve.
A korábbi hasonló kutatások földrajzilag körülhatároltak voltak vagy csak az árvízveszély egy-egy formáját vették figyelembe, alábecsülve a súlyos árvíz kockázatának kitett emberek számát a világban - állítják a szerzők, akik szerint a klímaváltozás és a kockázatos urbanizációs modellek tovább növelik az áradások veszélyét az elkövetkező években.

Borítókép: banánpálmából rögtönzött tutajon közlekedik egy nő és egy kisfiú a monszunesők sújtotta északkeleti Asszám államban levő Tarabari faluban 2022. június 20-án (MTI/AP/Anupam Nath)

Címkék#árvíz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!