Szenzációs felfedezés

2022.06.16. 20:25

Rábukkantak az első világháborúban elsüllyesztett Principe Umberto roncsára

A hadihajóval 1926 olasz katona merült hullámsírba.

Megtalálták a Principe Umberto roncsát Albánia partjainál, az olasz hadihajót az első világháborúban, 1916. június 8-án süllyesztette el az Osztrák-Magyar Monarchia egyik tengeralattjárója – közölte csütörtökön az Il Gazzettino olasz napilap.

A csapatszállítóként használt felfegyverzett kereskedelmi hajó elvesztése az olasz haditengerészet történetének legnagyobb egyedi vesztesége volt, 1926 olasz katona merült a hajóval hullámsírba.

A Principe Umberto roncsát egy hónapja találták meg Guido Gay olasz-svájci mérnök távirányítású, tengeralatti kutatómunkákhoz használt robotjáművével a délnyugat-albániai Karaburun-félsziget előtt. A hajó Albániából az isonzói olasz-osztrák frontvonalra szállította az 55. olasz királyi ezred katonáit. A 145 méter hosszú, 7929 tonnás Principe Umberto felfegyverzett kereskedelmi cirkálóként szolgált a háború alatt.

Gay nem első alkalommal talált történelmi jelentőségű roncsot. 2012-ben a Szardínia melletti Asinara szigeténél rálelt az 1943-ban elsüllyesztett olasz Roma cirkálóra.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!