Új köntösben

2022.06.06. 07:00

A csempe marad, a fürdőszoba megújul

A teljes felújítás időigényes, drága és rengeteg szeméttel jár. Szerencsére ma már számos módon átalakíthatjuk ezt a helyiséget anélkül, hogy levernénk a csempét. Lássuk, hogyan!

A régi, divatjamúlt, megkopott fürdőszobacsempe sokunk otthonában okoz gondot. Talán már költözéskor sem szerettük, csak a kényelem győzött: a fürdő burkolatcseréje bizony nagy munka. De van más megoldás is – tippeket ad a Lakáskultúra cikke.


Festés
 

A legegyszerűbb a fürdőszobacsempe lefestése a kifejezetten erre a célra gyártott festékkel. Ezzel annyi a gond, hogy a nagy ötletek nem megvalósíthatóak vele, ugyanis a barkácsáruházakban csupán néhány árnyalatban kaphatóak. Ha azonban fehérben, krémszínben, szürkében, vagy világos kék árnyalatokban gondolkodunk, találunk majd kedvünkre valót. 

Festés előtt gondosan tisztítjuk és zsírtalanítsuk a felületet, és már mehet is rá a festék! Száradás után többet nem is kell vele foglalkoznunk, ugyanis egyáltalán nem kopik.

Nagyobb a színválaszték az olyan univerzális festékek között, amelyek bár nem kifejezetten csempére készülnek, de annak a festésére is alkalmasak: itt már találunk barnákat, zöldeket, de még feketét is. 

Home,Repairs.,A,Focused,Woman,Paints,In,White,The,Entrance
Forrás: Shutterstock

Ezekkel ugyanúgy kell eljárni, mint a csempefestékkel, de a barkácsáruházak munkatársai szívesen elmondják az egyes festékek használatának pontos paramétereit. Ellene szól, hogy kevésbé tartós megoldás, mintha kifejezetten csempefestékkel dolgoznánk.

Fóliázás

A fürdőszobacsempe vízálló fóliával is lefedhető. Ezek között találhatunk nagy méretűket, amelyekkel azonban az a gond, hogy még ha egyenletesen ragasztjuk is fel, a csempe textúrája átüt rajta. Ezért érdemes inkább az egyes csempék méretével azonos fóliát vásárolni, vagy esetleg a kiválasztott fóliát a csempék méretére vágni. 

Ilyen matricákat ugyan kaphatunk a barkácsáruházakban is, de sokkal nagyobb a választék, ha az interneten kutakodunk. 

A mozaikmintától, amely viszonylag könnyen kezelhető, az egyszínűn át, egészen az egészen különleges mintázatokig minden elérhető, amit el tudunk képzelni.

Tapétázás

A csempézett, ám vízzel nem érintkező felületeket egyszerű papírtapétával is lefedhetjük, a fürdőszobában ez viszont kockázatos. 

Ebben a helyiségben érdemes vízálló tapétát választani. 

Ezeket is egyszerű beszerezni a barkácsáruházakban, ám ha itt nem találunk megfelelő mintát, nézzünk körül a neten, a lehetőségek tárháza végtelen.

Floral,Bathroom,Authentic,Interior,Design
Forrás: Shutterstock

 A fürdőszobacsempe tapétázása hasonlóképpen történik, mint a falfelületeké, így ugyanannyi munkával kell számolni, mintha a hálónkat tapétáznánk.

Gipszkarton

Hatékonyabb, ám jóval több munkával járó – és a fürdőszoba méretét is befolyásoló – megoldás, ha a nem tetsző falfelületet gipszkartonnal vonjuk be. Az így emelt fal ezután festhető, vagy tapétázható. 

Ez a módszer akkor jöhet jól, ha bérlakásban élünk, hiszen a gipszkarton eltávolítása nem jár különösebb sérüléssel a falon. 

Azzal viszont számolnunk kell, hogy a fürdőszobacsempe gipszkartonozása, bár megoldható házilag, körülményes munka, amelynek eredményeképpen mintegy öt centimétert veszítünk a szoba nagyságából.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!