Hulladékhegyek

2022.05.13. 13:13

Több mint 11 tonna szeméttől szabadították meg a Tahoe-tavat a búvárok

A tótisztítóktól a helyi lakosok azt akarták megtudni, találkoztak-e a part mentén gengszterek maradványaival.

Egy éven át több mint 11 tonna szemetet hoztak fel búvárok a Sierra Nevada világhírű hegyi tavából, a Tahoe-ból. A tavaly május óta Észak-Amerika legnagyobb alpesi tava 115 kilométeres partvonalán a búvárok és az önkéntesek felszínre hoztak 11 339 kiló szemetet, majd gondosan átválogatták és feljegyezték az egyes darabok megtalálási helyét és típusát.

A héten véget ért több tucat merüléssel a Kalifornia és Nevada államok határán fekvő hegyi tó szemete és egyéb szennyezőanyagi forrásairól és az általuk okozott károkról akartak többet megtudni.

A Sierra Nevada tetején található tó annyi vizet tárol, amennyivel Kalifornia teljes területét 36 centinyi vízzel lehetne borítani. A tópart első kaszinóját 1902-ben építették, lóversenypályáját 1907-ben, majd hatalmas vízparti villák következtek, egyikükben forgatták a Keresztapa című film 2. részének sok jelenetét.

A tótisztítás szervezői szerint a helyi lakosok legtöbbször azt kérdezték tőlük, vajon találkoztak-e az északi part mentén gengszterek maradványaival.

Ott veszítette el játékengedélyét Frank Sinatra világhírű amerikai énekes, mert a hatvanas években Cal Neva nevű hotel-kaszinójában a szervezett bűnözés vezetőivel barátkozott.

A felszínre hozott szemét leginkább palackokból, autógumikból, horgászfelszerelésből és napszemüvegekből állt, azonban a projektet indító nonprofit csoport, a Clean Up the Lake alapítója, Colin West szerint meglepetések is akadtak.

A szemétbúvárok úgy vélik, hajóroncsdeszkákat láttak a Dead Man's Point közelében, ahol a törzsi legendák szerint él a Loch Ness-ihez hasonló szörny (amelyet később Tahoe Tessie-nek neveztek el) a Cave Rock alatt.

Ráakadtak pár Szemetelni tilos-táblára is, motorblokkokra, lámpaoszlopokra, egy gyémántgyűrűre és vicces műanyag baglyokra, amelyeket a hajókra helyeznek, hogy elriasszák a madarakat

– mondta West.

Mind a 189 búvármerülést GPS-szel kísérték, és a szemetet nagy gonddal osztották kategóriákba. A tudósok még kutatják, milyen mértékű károkat okoz a műanyagokból származó mikroszemcse-szennyezés. Zoe Harrold biokémikus, a renói Desert Research Institute (sivatagkutató intézet) vezető tudósa 2019-ben dokumentálta az első mikroműanyagokat a Tahoe-ban. Ő volt a vezető szerzője a tótisztítás 2021-es, 10 kilométeres próbamunkájának.

A vízbe került szemét, különösen a műanyag és a gumi, ha ott marad, folyamatosan, lassan bocsátja ki a mikroszemcséket a tó azúrkék vizébe

– hangsúlyozta Zoe Harrold.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Címkék#szemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!