Se jog, se jogosítvány

2022.05.07. 08:30

Nem vezethetnek autót a nők egy afgán városban

Megtiltották a tálibok az északnyugat-afganisztáni Herátban működő autósiskoláknak, hogy nőket oktassanak – jelentette az AFP francia hírügynökség helyszíni beszámolókra hivatkozva.

Dzsanaga Acsakzai, az autósiskolák működését is felügyelő heráti közlekedésfelügyelet vezetője a hírügynökségnek elmondta, hogy bár a tálibok megtiltották a jogosítványok további kiállítását, nem adtak utasításokat a városban autót vezető nőkkel kapcsolatban.

A tálibok biztosak akarnak lenni abban, hogy a nők következő generációja már nem rendelkezik anyáik jogaival

 – fogalmazott a sajtónak egy női oktató, hozzátéve, hogy a rendelkezés értelmében többé nem taníthatnak nőket vezetni.
Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy biztonságosabb, ha a nő maga vezet, mintha férfiakkal kénytelen együtt utazni.
Jóllehet Afganisztán konzervatív muszlim társadalom, a nagyobb városokban sok nő vezet autót, beleértve a helyi mércével modernnek számító Herátot is.Az AFP emlékeztet arra, hogy tavaly augusztusi hatalomra kerülésük óta a tálibok rendszerint tartózkodnak írásba adni utasításaikat, s a tartományi hatóságokra bízzák a rendelkezések közzétételét.
Hatalomátvételük után a radikálisok azt ígérték, hogy mindenki jogait tiszteletben tartják, amíg az iszlám törvények és az afgán szokások engedik. Azt bizonygatták, hogy változtak a kormányzási módszereik. 1996 és 2001 között a radikálisok megtiltották a nőknek, hogy férfi hozzátartozó nélkül elhagyják otthonukat, a férfiaknak pedig előírták, hogy növesszenek szakállt. 

Borítókép: Illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!