Bizarr jövő

2022.05.29. 14:00

Laboratóriumban növesztett hús – kérünk belőle?

Bejelentették a világ legnagyobb, laboratóriumban növesztett hús előállítására alkalmas bioreaktorának megépítését, amely üzletek és éttermek tízezreinek ellátására alkalmas.

Az amerikai Good Meat cég szerint a bioreaktorok évente több mint 13 ezer tonna csirkét és marhahúst termelnének. Sejtbankokból vagy tojásból vett sejteket fognak használni, így a húshoz nem kell levágni semmilyen állatállományt – írja az Origo.
Jelenleg körülbelül 170 vállalat dolgozik az úgynevezett tenyésztett húson világszerte, amely laboratóriumban növesztett húst jelent. 
A Good Meat azonban az egyetlen olyan vállalat, amely megkapta a hatósági engedélyt a termékének lakossági értékesítésére és 2020 decemberében már elkezdett ilyen típusú csirkét felszolgálni Szingapúrban.

Számos tanulmány szerint a szarvasmarhák, csirkék és egyéb haszonállatok tartása hatalmas környezeti hatással jár a metánkibocsátás, az erdőpusztulás és a vízhasználat miatt. 

A tudósok úgy gondolják, hogy a hagyományos húsfogyasztásnak drámai mértékben le kell csökkennie ahhoz, hogy képesek legyünk legyőzni az éghajlati válságot.

Herd,Of,Cows,At,Summer,Green,Field
Forrás: Shutterstock

A laboratóriumban növesztett hús hívei szerint a termék ugyanazt az ízt és érzetet nyújtja, mint a hagyományos társa, de jóval kisebb környezeti hatással jár.

Most 10 új bioreaktor épül, ezek mindegyike 250 ezer literes kapacitással rendelkezik. 
Négy emelet magasak lesznek, tehát sokkal nagyobbak, mint bármelyik eddig épített. A létesítmény telephelyének előkészítését három hónapon belül befejezik, és a tervek szerint 2023 elején kezdik meg a termelést, amivel ez lesz a mai napig telepített, legnagyobb húsbioreaktor.


Azt hiszem, az unokáink majd arról fognak kérdezgetni minket, hogy miért is ettünk a levágott állatok húsát 2022-ben. A laboratóriumban termesztett hús fontos, mert lehetővé teszi számunkra, hogy környezeti kár nélkül együnk húst; nem kell hozzá letarolni az erdőket, levágnunk az állatokat, vagy antibiotikumokat szednünk.
– mondta Josh Tetrick, a Good Meat anyavállalatának, az Eat Justnak a vezérigazgatója a The Guardian online portálnak.

A laboratóriumban növesztett hús értékesítését azonban még nem hagyta jóvá az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala.

Az egyik amerikai tanácsadó cég 2019-es prognózisa szerint az emberek elfogyasztott húsmennyiségének nagy része 2040-re már nem a levágott állatoktól származik majd, mert a hús 60 százalékát vagy laboratóriumban termesztik, vagy növényi alapú alternatívákkal helyettesítik. Meglátjuk.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!