Szabadidő

2022.05.20. 12:10

Közel 300 kilométeres kerékpárút-hálózattal várják a túrázókat a Nyugat-Balaton térségébe

Közel 300 kilométer összefüggő, kitáblázott kerékpárút-hálózattal és széles szolgáltatási kínálattal várják a szabadidejükben két keréken túrázókat a Nyugat-Balaton térségébe.

A Keszthelyen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda ügyvezetője hangsúlyozta, a turizmus új iránya, hogy a kikapcsolódni, feltöltődni vágyók környezetbarát eszközökkel, vonattal érkeznek, majd kerékpárral járják be a látnivalókat. Hozzátette: Keszthely erre kiválóan alkalmas hely, mert több nemzetközi kerékpárút - például az Ausztria és Szlovénia felé tartó - kereszteződésében fekszik.   

A Magyar Kerékpáros Szövetség által finanszírozott BalatonBike365 projekt keretében az elmúlt három évben a régióban közel 20 tematikus bringás útvonalat jelöltek ki, amelyek a környék kulturális, természeti és gasztronómiai látnivalóit érintik.

Az egyik kedvelt útvonal a tavaly kitáblázott Festetics-örökség kerékpártúra, amely a Helikon Kastélymúzeumtól indul és a balatongyöröki bece-hegyi Szent Háromság Kápolnánál végződik, de közben például élményparkot és kilátót is útba ejt. A BalatonBike365 projekt részeként szeptemberben egy új kerékpáros központ nyílik meg Keszthelyen, a vasútállomás közelében, ahol hagyományos és elektromos rásegítésű kerékpárokat, ebike-okat is lehet majd bérelni.   

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója beszámolt róla, hogy az intézményben az elmúlt években 12,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, ebből 8 milliárd érkezett EU-s pályázatokból. Ezek részeként 30 millió  forintot fordítottak a kerékpáros turisták kiszolgálására, akiknek hamarosan az múzeumnál is lesz lehetőségük biciklik bérlésére.   

Kulics Gábor, a Keszthelyi Tourinform Iroda vezetője elmondta, hogy tavasszal elkészült a BalatonBike365 önálló weboldala és mobilapplikációja, amelyeken keresztül 2700 környékbeli szolgáltatás érhető el és ezeknek a száma a jövőben tovább növekszik majd.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!