Csökkenthetjük a rizikót

2022.05.06. 10:10

Egyszerű módszerrel javíthatjuk szívünk egészségét

Egy most publikált, új tanulmány szerint ha kevesebb állati eredetű terméket eszünk és megpróbáljuk ezeket növényi eredetű élelmiszerekkel helyettesíteni, akkor az több szempontból is jót tesz az egészségünknek. A kutatás kimutatta, hogy a növényi eredetű élelmiszerekben gazdag étrend jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a szívinfarktus kockázatát.

A marylandi baltimore-i Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola kutatói több mint 10 ezer önkéntes résztvevő táplálékfelvételének adatbázisát tekintették át. Ebben olyan, középkorú amerikai felnőttek szerepeltek, akiket 1987 és 2016 között figyeltek meg, és akik a vizsgálat megkezdésekor nem szenvedtek szív- és érrendszeri betegségben – írja az Origo.
A szakemberek azt találták, hogy a legtöbb növényi alapú ételt fogyasztóknál 16 százalékkal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve 32 százalékkal kisebb a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázata. Ezek mellett 25 százalékkal kisebbnek bizonyult a rizikója annak is, hogy bármilyen okból elhunytak volna, azokkal szemben, akik kevesebb növényi alapú élelmiszert válogattak az étrendjükbe.

A csapat hangsúlyozta, hogy ennek alapján nem feltétlenül kell szélsőséges lépéseket tenni: elegendő lehet pusztán az állati eredetű termékek mennyiségének csökkentése az étrendben, ami nagyon sokat segíthet.
Habár nem kell teljesen lemondani az állati eredetű élelmiszerekről, de a tanulmányunk azt sugallja, hogy a nagyobb arányú növényi eredetű élelmiszerek és kisebb arányú állati eredetű élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a szívroham kockázatát – mondta Casey M. Rebholz, epidemiológiai adjunktus, a tanulmány vezető kutatója a ZME Science online tudományos portálnak. – A megváltoztatott étrend emellett redukálja a stroke vagy más típusú szív- és érrendszeri betegség rizikóját is.

Egyes ételek természetesen jobbak, mint mások. A szakemberek szerint a kevésbé feldolgozott, valamint a telített és transzzsírokban gazdag élelmiszerek fogyasztására vonatkozó általános irányelvek továbbra is érvényesek. Általános szabályként viszont úgy fogalmaztak, hogy

a növényi alapú élelmiszerek javíthatják az általános egészségi állapotot és csökkenthetik számos, veszélyes állapot kockázatát.

De nem csupán a szívbetegségekről van szó: korábbi tanulmányok összefüggésbe hozták a növényi alapú étrendet a rák és sok más krónikus betegség kockázatának csökkentésével.
Eredményeink aláhúzzák az étrendre való összpontosítás fontosságát– magyarázta Rebholz. – A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében több zöldséget, dióféléket, teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, hüvelyeseket és kevesebb állati eredetű élelmiszert kellene fogyasztanunk.

Hozzátette: a fő hangsúly a kiegyensúlyozott étrenden van, változatos tápanyagforrásokkal.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!