Csellengő

2022.05.29. 14:00

Egy kardszárnyú delfin tévedt a Szajnába

Egyelőre csak feltételezik, hogy egy beteg állatról lehet szó, amely nyugodtabb vizeket keresett, ahol könnyebben találhat élelmet magának.

A gyilkos bálnaként vagy orkaként (Orcinus orca) is ismert tengeri emlőst április elején látták a nyílt tengeren, akkor még 30 kilométerre a Szajna torkolatától. Azóta a 4 méteres delfin már 60 kilométert úszott felfelé a folyón, és már Rouen térségében jár – közölték a francia hatóságok.
A leginkább Skócia, Izland és Norvégia partjainál és délebbre az Atlanti-óceánban előforduló kardszárnyú delfin feltűnése a térségben rendkívül ritka, és szakértők nem találnak magyarázatot a mostani esetre sem. 

Halászhajókról készült videófelvételek alapján nem kétséges, hogy orkáról van szó.
Egyelőre csak feltételezik, hogy egy beteg állatról lehet szó, amely nyugodtabb vizeket keresett, ahol könnyebben találhat élelmet magának. Más teóriák szerint egy fiatal állat szakadt el a csordától, és tévedt magányosan a La Manche csatornába.
Mindenesetre a természetvédőket aggasztja a kardszárnyú delfin egészségi állapota. Hátuszonya megdőlt, ami biztos jele a gyengélkedésnek, szemlátomást veszített súlyából, és összességében úgy tűnik, hogy rossz egészségi állapotban van.
Az orka kimentésével egyelőre nem kísérleteznek, mert attól tartanak, hogy az emberi beavatkozás további stresszt okozna a tengeri emlősnek. Szakértők szerint magára hagyva nagyon rosszak lesznek a túlélési esélyei.

Borítóképünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!