Sikeres misszió

2022.05.25. 10:30

Csaknem 100 műtétet végzett 10 nap alatt Bangladesben a magyar orvoscsapat

Az ország egyik legszegényebb részében élők számára biztosították életminőségük jelentős javulását.

Csaknem 100 sikeres műtétet végeztek Bangladesben 10 nap alatt a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvosai, emellett 150 embert vizsgáltak meg az esetleges későbbi beavatkozások céljából. A 12 fős magyar önkéntes csapat főleg fejlődési rendellenességgel született gyermekeken és égési sérülteken tudott azonnali ellátással segíteni az északnyugat-bangladesi Sirajganjban.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány 2010 óta szervez rendszeres plasztikai és helyreállító sebészeti missziókat Bangladesbe.

A mostani alkalommal az ország egyik legszegényebb részében élők számára biztosították életminőségük jelentős javulását egyszerűbb és egészen összetett műtétek elvégzésével.

A május 22-én lezárult misszió során minden eddiginél újabb technikákat sikerült alkalmazni a fejlődési rendellenességek és az égési sérülések műtéti kezelésében.

A sikeresen megoperált páciensek jelentős része 18 év alatti volt, a legfiatalabb közülük egy 11 hónapos csecsemő, akit kézfejlődési rendellenesség miatt kellett megműteni, a legidősebb pedig egy 65 éves férfi, aki sérvműtétre szorult.

Az alapítvány önkéntes pszichológusa 2 napot töltött az alapítvány önkéntes orvosai által 2019 augusztusában szétválasztott, fejüknél összenőve született (idén 6 éves) bangladesi sziámi ikrek családjában. Felmérte a gyermekek állapotát és szükségleteit, amelyek figyelembevételével sikeresen megszervezte a gyermekek további rehabilitációját. Az alapítvány 12 fős csapata is meglátogatta Rabeyát és Rukayát, akik szülővárosukban, Pabnában élnek a családjukkal.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Címkék#Banglades

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!