Igyunk, hogy karcsúsodjunk

2022.05.05. 12:10

A kutatók is állítják: a víz a fogyókúra jó barátja

Nincs benne kalória, csökkenti az éhségérzetet, növeli a jóllakottságot, hidratálja a szervezetünket – a vízfogyasztás áldásos hatásaira nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Nem csupán a fogyni vágyókét!

Ha valaki fogyni szeretne, a legfontosabb tényező az energiaegyensúly, vagyis az, hogy mennyi kalóriát fogyasztunk el a felhasznált kalóriákhoz képest. Az egyenlet egyik oldalán a bevitt, a másikon  a leadott kalóriák vannak. Előbbi az ételekből és italokból, utóbbi az anyagcseréből, a sportolással és más tevékenységből adódó testmozgásból áll.  A jó hír az, hogy a víz döntő szerepet játszik mindebben – írja az Origo.

Az egyik fő ok, amiért a víz jótékony hatással lehet a fogyásra, az, hogy teljesen kalóriamentes, így a cukros italok, gyümölcslevek és kalóriadús forró italok vízzel való helyettesítése jelentősen csökkentheti a naponta elfogyasztott kalóriák számát. Számos tanulmány, köztük a Proceedings of the Nutrition Society című folyóiratban megjelent áttekintés is azt mutatta ki, hogy a vízivás növeli a jóllakottságot és csökkenti az éhségérzetet. 

Az Appetite szaklapban megjelent kutatás szerint a szomjúság és az éhség osztozik bizonyos idegi áramkörökön. 

Ez az oka annak, hogy egyes embereknél a szomjúság és az éhség jelzése összekeveredik, így az éhségjelzés valójában szomjúság lehet, tehát a vízivás segíthet a telítettség érzés elérésében.  

Tehát: ha fogyni szeretnénk, hogy a több víz fogyasztása előnyös, ha fogyni próbálunk. 

Az is bizonyított, hogy az étkezések előtti vízfogyasztás segíthet abban, hogy kevesebbet együnk. A víz kitölti a gyomrot, hamarabb jelentkezik a jóllakottság érzése.  A vízfogyasztás nem csupán a fogyásban segít. Ahhoz, hogy a szervezetünk jól működjön, elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű vizet igyunk. 

 

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!